De Haarlemse Olav van Kessel (49) won afgelopen zaterdag de speciale corona-editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In het radioprogramma de Taalstaat van radio 1 namen tien prominente Nederlanders het op tegen tien luisteraars. Allemaal vanaf huis. Van Kessel had slechts twee fouten en ontvangt voor de winst de roemruchte gegraveerde vulpen van het merk Waterman.
Twee fouten maakte van Kessel. Het woord COVID schreef hij met alleen de hoofdletter c, terwijl het woord volledig uit hoofdletters bestaat. En ‘watjekouw’ had hij zonder w geschreven. “Ik had er zelf nog nooit van gehoord en schreef het dan ook zonder ‘w’ op het einde”, liet hij aan nieuwssite In de Buurt Haarlem weten.
Direct na het dictee in de uitzending werd van Kessel door de redactie van de Taalstaat gebeld dat hij gewonnen had. Van Kessel was met het gezin thuis: “Ja, we hebben hier met zijn vijven wel even staan juichen.”
Foute verbeteringen
Van Kessel mocht meedoen omdat hij lid is van het Genootschap van Onze Taal en hij had daar zonder fouten het slotdictee gemaakt. Zijn tactiek was dat van Kessel het dictee per zin meteen naar de jury instuurde: “Vaak na een dictee lees ik alle zinnen nog na, en verbeter her en der nog wat. Geregeld blijken die verbeteringen dan fout te zijn, dat heb ik nu dus niet gedaan.” Ook speelde zijn zoon Jacob (7) een rol bij het dictee. Hij keek over zijn schouder mee en hield goed in de gaten of zijn vader geen komma’s vergat.
Prominenten
Van de prominenten was striptekenaar Jean-Marc van Tol met zeven fouten de beste. Hij liet Kiki Schippers, Sheila Sitalsing, Jurgen van den Berg, Sylvana Simons, Domien Verschuuren, Koos Meinderts, Manon Uphoff, Catherine Keyl, Jean-Marc van Tol en Ronald Snijders achter zich.
Het dictee zou eigenlijk in de nieuwe bibliotheek van Utrecht plaatsvinden, maar door de coronamaatregelen werd het voor dit jaar geannuleerd. Dichter Wim Daniëls mocht dit jaar opnieuw het dictee schrijven met het thema corona. Frits Spits was de presentator en Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, las de zinnen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal op voor alle deelnemers thuis.