Al jarenlang is zij namens D66 actief in de Haarlemse gemeenteraad, eerst als raadslid en de laatste jaren als fractievoorzitter. Meryem Çimen heeft naast haar werk in de raad ook een baan als jurist bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Als raadslid staat zij onder andere bekend om haar inzet voor Schalkwijk en haar inwoners. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag legt zij uit wat haar motieven zijn om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer.
Je kandidaat stellen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer ziet de overtuigde democraat als een roeping. Zij houdt van het politieke vak maar beseft dat ze er heel wat voor moet opgeven als ze in het parlement gekozen wordt. De reacties waar leden van de Tweede Kamer mee te maken krijgen zijn soms hevig maar Çimen wil er staan. “Als je je idealen wilt verwezenlijken en het verschil wilt maken voor mensen, ja dan is de Kamer natuurlijk waar het gebeurd”, stelt zij vast.
Luister hier het hele gesprek met Meryem Çimen. De tekst gaat door onder het fragment.
Çimen weet wat het betekent op te moeten boksen tegen ideeën of beelden van bijvoorbeeld je familie of de samenleving. Of om op te groeien in een onveilige thuissituatie. Zij gunt het elke vrouw en elk kind om veilig op te groeien, die plek in de samenleving te claimen en je pad in het leven te bewandelen. “Vrijheid, zelfbeschikking, eerlijke en gelijke behandeling dat zijn eigenlijk altijd wel rode draden geweest in mijn werk waar ik mij hard voor maak in de politiek”, vertelt zij overtuigend.
Inhoud
In de Haagse politiek gaat het te weinig over de inhoud, vindt Çimen. Als het haar lukt om een Kamerzetel te bemachtigen wil ze daar wat aan doen. Er liggen een aantal belangrijke dossiers te wachten en ze wil er graag aan bijdragen iets te doen aan de problemen en de zorgen van mensen. “Of het nu gaat om stikstof, migratie of de rechtsstaat zoals bij de toeslagenaffaire. De inzet is er wel, maar het lijkt te veel over de poppetjes te gaan en te weinig over de inhoud.”
Verkiezingen
De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op woensdag 22 november. Het gaat erom spannen, veel doorgewinterde Kamerleden maken plaats voor vers bloed. Dat is soms nodig, zegt Çimen. Al verschilt het volgens haar ook niet zoveel met andere verkiezingen. “We zijn allemaal zo gewend geraakt aan Rutte als premier. Dat het opeens heel gek is dat er een wereld na deze premier is. Maar ik denk niet dat het heel anders is dan toen Balkenende of Lubbers er mee stopte.”