Ze had het zorgvuldig uitgedacht. Brigitte van Kesteren uit de Molenwijk diende een plan in voor een laserapparaat bij een Haarlems participatieproject voor wijkbewoners, in de hoop dat zo de ganzenjacht naast haar woonwijk zou verminderen. Maar dat plan is afgewezen om voor haar onduidelijke redenen. “Ik voel een muur van weerstand.”
De Haarlemse is al een tijd bezig met haar strijd tegen de ganzenjacht in een weiland naast de Molenwijk. Ze is een facebookpagina gestart om video’s en foto’s te verzamelen van misstanden. Zo belandt er wel eens een aangeschoten gans in de tuin van een woning of naast het fietspad in het recreatiegebied rondom de Molenplas.
Het participatieproject ‘Schalkwijk aan Zet’ van de gemeente was voor haar een goede manier om constructief mee te denken aan een oplossing. Bij het project mogen bewoners zelf plannen indienen en degene met de meeste stemmen mag het plan dan zelf uitvoeren. Van de 55 ingediende plannen belandde ze in de eerste ronde al op de derde plek.
Maar de gemeente vond onder andere dat haar project niet past in het thema ‘Elkaar Ontmoeten’. Raar, vindt Brigitte. “Juist door de jacht ontmoeten mensen elkaar hier niet, want dan is het niet aantrekkelijk om hier te lopen, te zitten of te recreëren.” Het frustreert haar mateloos, zeker als ze ziet hoeveel effect een demonstratie met een handlaser door Steinar Henskes van Bird Control Group al heeft.
Ook bij de provincie, die verantwoordelijk is voor het afgeven van de jachtvergunning, vindt Brigitte van Kesteren geen gehoor voor haar plan van een laserapparaat. “Er wordt altijd gewezen naar Schiphol. Dat het niet zou kunnen in verband met Schiphol.” Dat bevreemd ook de laserexpert Steinar Henskes als hij met Brigitte in gesprek gaat tijdens de demonstratie.
“Wij hebben in de Waardepolder een aantal automatisch laserapparaten staan die de meeuwen verjagen van daken, maar ook in de Hekslootpolder in Haarlem-Noord werkt een boer met onze lasers”, vertelt Henskes. Ook weet hij dat Schiphol zelf ook werkt met lasers om de ganzen uit de buurt van de start- en landingsbanen te verjagen. “Zolang de laserstraal naar de grond gericht is en niet de lucht in, is het allemaal veilig.”
En voor de recreanten rondom de Molenplas voorziet hij geen gevaar van laserstralen, omdat de apparatuur in de roulatie waarmee het groene licht verspreidt, nauwkeurig afgestemd kan worden.
Waarom er dan toch niet voor lasers wordt gekozen om zo de schade aan het weiland voor de boer te verminderen, is voor Brigitte van Kesteren een raadsel. “De gemeente Haarlem is het niet eens met de jacht hier, de provincie heeft zijn bedenkingen. Maar ondertussen gebeurt er niks. En dat vind ik wel heel bijzonder.”