Gezichten van Noord-Holland is een gezamenlijk project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum. In zes groepen verspreid over Noord-Holland werken culturele organisaties, met lokale gemeenschappen en kunstenaars aan een eigentijds portret. In Haarlem heeft het jongerencentrum Flinty’s met beeldend kunstenaar AiRich de workshop ‘Be/come as you are’ georganiseerd. Het resultaat is een groepsportret van tien jongeren uit Haarlem, dat zaterdagavond om 19.30 zal worden onthuld in Flinty’s. Projectleider Lisa Vlug en vrijwilliger Masha vertellen erover tijdens Haarlem Vandaag.
De portretten die je nu in de verschillende musea ziet, vertellen verhalen van vroeger. Om een museumbezoek voor iedereen herkenbaar te maken is het project Gezichten van Noord-Holland bedacht. In verschillende gemeenschappen wordt gewerkt aan eigentijdse groepsportretten.
Luister hieronder het interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
“We doen het altijd met een gemeenschap en een kunstenaar, en we willen dat heel graag met jongeren doen uit Haarlem. Dan kom je al gauw bij Flinty’s terecht.”
Lisa Vlug, projectleider Gezichten van Noord-Holland
De komende jaren worden nieuwe gezichten en verhalen vastgelegd. Lisa vertelt dat er op verschillende manieren gewerkt wordt maar het begint altijd met een bezoek aan de beide musea. Daar worden de groepsportretten bekeken en daar gaan we nieuwe portretten voor maken.
“We doen het altijd met een gemeenschap en een kunstenaar, en we willen dat heel graag met jongeren doen uit Haarlem. Dan kom je al gauw bij Flinty’s terecht”, legt Lisa uit. “Als je dat doet kan je dat maar op een manier doen en dat is het samen met jongeren maken”, adviseerde de jongerenwerker van Flinty’s. Met drie vast vrijwilligers zijn we toen aan de slag gegaan.
“Het Frans Hals Museum is heel erg hoe Haarlem vroeger was. Dan denk je meteen aan de geschiedenis van Haarlem. Met dit project willen we juist heel erg laten zien hoe Haarlem nu is en de jongeren van nu
in de spotlights nemen”Masha, vaste vrijwilliger Flinty’s
Lopend door het museum raakten de jongeren geïnspireerd en dachten na over hoe zij te werk zouden gaan. Ook dachten ze na over een aansprekende kunstenaar die de taal van jongeren spreekt en die zij erbij wilde hebben. Samen met de Amsterdamse beeldend kunstenaar AiRich hebben zij toen bedacht hoe zij een goed portret konden maken. “Het Frans Hals Museum is heel erg hoe Haarlem vroeger was. Dan denk je meteen aan de geschiedenis van Haarlem. Met dit project willen we juist heel erg laten zien hoe Haarlem nu is en de jongeren van nu in de spotlights nemen”, vertelt Masha, een van de drie vaste vrijwilligers bij Flinty’s. “
We hebben een groepsportret gemaakt met allemaal soorten jongeren, met andere steden en heel veel diversiteit. Dus allemaal mensen om te laten zien hoe divers Haarlem eigenlijk is. Dat is niet een soort jongere, er zijn meer soorten creatieve mensen”, vertelt Masha.
Onthulling
Zaterdag 11 februari om 19:30 wordt het resultaat onthult bij Flinty’s. Voor Masha is het nog een verrassing maar Lisa licht een tipje van de sluier op. “Ik kan wel vertellen dat het niet lijkt op een schoolfoto zoals je in veel groepen hebt of een schilderij. Je ziet de jongeren die meegedaan hebben aan de workshops maar je ziet veel meer dan alleen tien mensen die naast elkaar staan.” Er is nagedacht over de kleding en welke objecten belangrijk zijn maar ook wat zij met de foto willen vertellen. “Ja het is een groepsportret maar geen klassiek groepsportret”, verklapt Lisa.
Iedereen kan langskomen voor de onthulling. Ook is er een optreden van Eddie en The Road Crew.