De gemeente Haarlem moet alle voorbereidingen voor het invoeren van betaald parkeren stopzetten, zo heeft de voorzieningenrechter besloten. Bovendien bestaat de kans dat er uiteindelijk alsnog een referendum over het onderwerp moet worden georganiseerd. Ruud Kuin, fractievoorzitter van de SP in Haarlem, reageert verheugd op deze uitspraak. In het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt hij hoe belangrijk het is dat mensen inspraak hebben in het parkeerbeleid en dat er een open debat in de stad moet plaatsvinden om tot goede oplossingen te komen.
Kuin is zeer verheugd over de uitspraak van de rechter, die de gemeente opdraagt alle activiteiten met betrekking tot betaald parkeren stop te zetten. “Het is honderd procent waar we op uit waren. Ten eerste zegt de rechter dat er gestopt moet worden met alles wat met de uitvoering te maken heeft. En twee, veegt ze de vloer aan met alle argumenten die door de meerderheid in de Raad is aangevoerd om het referendum af te wijzen”, legt hij uit.
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
De sfeer na de uitspraak in de rechtszaal was volgens Kuin nogal stil vanuit de coalitie. Er is momenteel veel discussie over wat wel en niet onder het uitvoeringsverbod valt. “De rechter zegt in ieder geval alle besluitvorming die te maken heeft met betaald parkeren. Dus wat ons betreft is het wel helder, maar dat antwoord zal van de wethouders moeten komen”, aldus Kuin.
Kuin benadrukt dat de uitspraak van de rechter voorlopig is en dat er nog een bodemprocedure zal volgen. “De rechter heeft een voorlopige voorziening getroffen en die geldt totdat de bodemprocedure van de uitspraak heeft geleid”, legt hij uit. “De bodemprocedure is in het bestuursrecht dat het bestuurlijk orgaan dat een besluit heeft genomen moet heroverwegen bij een bezwaarprocedure. Tot die tijd mag er niks worden uitgevoerd wat hiermee te maken heeft.”
Referendum
Op de vraag of een referendum het verschil kan maken, merkt Kuin op dat het onderwerp van betaald parkeren sterk leeft onder de inwoners van Haarlem. Hij verwijst naar het grote aantal mensen dat het referendumverzoek heeft ingediend en de vele leden van de Facebookgroep “Haarlem betaald parkeren”. Hoewel de opkomst voor referenda vaak niet hoog is, gelooft Kuin dat een referendum een belangrijk debat in de stad kan stimuleren en nieuwe ideeën kan opleveren.
Het gebrek aan communicatie en participatie van de gemeente is volgens Kuin het onderliggende probleem. “Ik vind dat de mensen beter betrokken moeten worden. De participatie is echt beroerd geregeld in Haarlem. Je moet mensen serieus nemen, zeggenschap en invloed geven. Je moet vertrouwen hebben in de burgers. Dat is wat er hieraan mankeert, en dat is wat mij betreft het onderliggende probleem. Wij zijn al heel erg blij met deze ontwikkeling. Het gaat ons vooral om de zeggenschap. Het debat in de stad moet loskomen over echte oplossingen”, aldus Kuin.