Van bibliotheek tot winkelcentrum en van mooie parken tot sportvelden. Er is van alles te vinden in het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk. Toch is er een ding wat er mist: hoger voortgezet onderwijs. Er is een vrije school, maar geen regulier hoger onderwijs. Dat kan zo niet langer, stellen Ruud Barnhoorn en Roséanne Timmer-Aukes.
Groep acht leerlingen die in Schalkwijk het advies havo of hoger krijgen, moeten uitwijken naar middelbare scholen buiten hun stadsdeel. Ruud Barnhoorn, coördinator van buurt- en kindcentrum Wijzer in Schalkwijk en nauw betrokken bij scholen om het stadsdeel, vindt dan ook dat er in Schalkwijk een eigen hoger voortgezet onderwijs moet komen.
“Je kan er op verschillende manieren naar kijken, maar laat ik met alle afwegingen die erin te maken zijn, zeggen dat zo’n school er moet komen”, aldus Barnhoor.
Enquête
Op de stelling uit de enquête uitgevoerd door NH Nieuws en Haarlem105 samen met het Kieskompas ‘als er geen hoger voortgezet onderwijs in Schalkwijk bij komt, blijft de stad verdeeld’ reageren lokale partijen enorm verdeeld.
Barnhoorn erkent dat het lastig is om die verdeeldheid te omschrijven. Toch uit die verdeeldheid zich bijvoorbeeld in het feit dat Heemstedenaren of mensen die wonen in het centrum van Haarlem veel te weinig in Schalkwijkse wijken komen.
“Je ziet die separate werelden bijvoorbeeld ook in vakanties. In de zomer is er ‘summer 22’, dat is een programma voor jeugd en jongeren, de vermenging tussen verschillende stadswijken zie je weinig tot stand komen”, zegt Barnhoorn.
Ik zie geen verdeeldheid bij ons op school
Marc Teulings directeur Haarlem college
Directeur van het Haarlemse College Marc Teulings, een vmbo-school in Schalkwijk zegt van die verdeeldheid weinig te merken. “Ik denk niet dat de stad verdeeld raakt als er geen hoger voortgezet onderwijs in Sckalkwijk komt. In de hele stad is er een breed aanbod van middelbare scholen en daar valt Schalkwijk ook onder. Ik zie dan ook geen verdeeldheid, zeker niet bij ons op school.”
Behoefte
Vorig jaar is er onderzoek gedaan naar de behoefte voor hoger voortgezet onderwijs onder mensen in Schalkwijk. Teulings is op de hoogte van die vragenlijst, maar zet vraagtekens bij de uitslag. “Die lijst is door zo’n veertig ouders ingevuld, dat vind ik nog niet echt tekenend voor wat het beeld is in Schalkwijk.”
Toch kwam er volgens GroenLinks-raadslid en bewoonster van het stadsdeel Roséanne Timmer-Aukes duidelijk uit dat onderzoek naar voren dat inwoners hoger voortgezet onderwijs zien zitten. “En ook de mensen die ik spreek, ik zie en voel de behoefte wel degelijk”, zegt Timmer-Aukes.
Ditzelfde beeld ziet ook Barnhoorn. “De respons op het onderzoek was niet zo groot, dus dat maakt het lastig. Toch merk ik om mij heen dat de behoefte er wel echt is.”
25 miljoen euro
Voor het bouwen van een nieuwe school is er volgens lijsttrekker van de ChristenUnie Frank Visser zo’n 25 miljoen euro nodig, geld dat er volgens hem simpelweg niet is. Hij is dan ook geen voorstander van hoger voortgezet onderwijs in Schalkwijk, ten minste als daar zulke hoge kosten aan verbonden zijn.
Visser zou dan ook liever kijken naar mogelijkheden om bestaande scholen dusdanig aan te passen dat er ook havo en vwo-lesssen gegeven kunnen worden.
“Dat zou dan bijvoorbeeld bij Haarlem college kunnen”, stelt Visser voor. “Je zou kunnen kijken of er binnen die bestaande school een havo of vwo-afdeling kan starten.”
Directeur van die school Marc Teulings vindt ‘dat het bekijken waard’. Wel stelt hij dat de school veel lokalen heeft voor beroepsgerichte vakken, waar niet zomaar wiskunde of Nederlands kan worden gegeven, wat zou betekenen dat er een flinke verbouwing nodig gaat zijn.
Wat vindt de politiek?
NH nieuws en Haarlem105 hebben samen met het Kieskompas een enquête gehouden onder alle Haarlemse politieke partijen. Hieronder lees je de reacties.
Als er geen hoger voorgezet onderwijs bij komt, blijft de stad verdeeld
Mee eens:
50+: Overal, elke wijk heeft onderwijs nodig.
CDA: Er wonen zoveel scholieren in Schalkwijk maar ook in Oost (Slachthuisbuurt, Parkwijk/Zuiderpolder. Een school in Schalkwijk is voor hen zeer gewenst.
DENK: heeft geen commentaar gegeven.
ActiePartij: Actiepartij is voor een nieuwe middelbare school als hier voldoende leerlingen voor zijn. Maar wij vinden het belangrijker dat het achterstallig onderhoud van de bestaande schoolgebouwen wordt aangepakt. Wij willen gezonde en veilige scholen in de stad.
GroenLinks: GL is groot voorstander van een extra VO school in Schalkwijk.
Lijst 14: Hoger onderwijs kan van toegevoegde waarde zijn voor dit stadsdeel. De vraag is echter of zo’n school zich in de toekomst kan bedruipen met enkel Haarlemse leerlingen, of leerlingen uit Schalkwijk. Import uit de regio creëert weer een nieuw probleem, namelijk een tekort aan woningen.
Partij voor de Dieren: Wij vinden dat alle kinderen naar een passende school op loop- of fietsafstand van huis moeten kunnen. Schalkwijk heeft nog geen openbare scholengemeenschap en met de groei van de stad is er zeker ruimte voor een extra school. Dit is dus een logische locatie.
PvdA: Er zijn nu 9 VO scholen aan de westkant van het Spaarne en 2 aan de oostkant. Dat is niet in balans. Schalkwijk groeit de komende jaren sterk en met name daar ligt een kans het hoger voortgezet onderwijs beter over de stad te verdelen.
SP: SP heeft daar altijd voor gepleit.
TROTS: 100% eens. Schalkwijk is straks het 1 na grootste stadsdeel (na Noord) maar kinderen hier mogen eindeloos fietsen om naar een school te gaan. Als je nu eens van de tweedeling af wil en het stigma over Schalkwijk laat je als politiek zien dat je juist wel voor Schalkwijk bent en tegen de tweedeling en bouw je daar gewoon een mooie mavo, havo, en vwo school. Punt uit.
Niet mee eens
ChistenUnie: De prognoses geven aan dat er genoeg middelbare scholen in Haarlem zijn. Het is zeer de vraag of een middelbare school in Schalkwijk levensvatbaar is. Het is niet voor niets dat de bestaande schoolbesturen niet staan te springen.
Hart voor Haarlem: Een extra vwo school in Schalkwijk kan de verdeeldheid juist versterken, omdat kinderen met een migratie achtergrond dan minder mengen met kinderen uit andere wijken. Hart voor Haarlem is wel voor een gymnasium in Schalkwijk.
D66: D66 is voorstander van meer voortgezet onderwijs in Schalkwijk. Dat kan een dependance van een bestaande school, uitbreiden van het Rudolf Steiner, en meer niveaus van onderwijs aanbieden op het Haarlem College om maar een paar dingen te noemen. Maar de tweedeling in de stad een veel dieper en fundamenteler probleem en is niet alleen met extra voortgezet onderwijs op te lossen.
Jouw Haarlem: De tweedeling in onze stad gaat niet (alleen) over voortgezet onderwijs in Schalkwijk. Het gaat eerder om het creëren van echte kansengelijkheid. Dat betekent dat je in die wijken en groepen moet investeren die dat het hardst nodig hebben. Zo wil Jouw Haarlem meer kansengelijkheid in het onderwijs en minder schooluitval door gratis huiswerkbegeleiding op een laagdrempelige en aantrekkelijke plek aan te bieden en het betrekken van zelforganisaties in bijvoorbeeld buurthuizen. Simpele en eenvoudige toegang tot onze sociale voorzieningen. Wachtlijsten in de jeugdzorg aanpakken. En meer woningen voor jongeren zodat ze eerder een eigen bestaan kunnen opbouwen.
VVD: Haarlem heeft goede scholen. Aan de rand van Schalkwijk staan het Rudolf Steiner College en het Haarlem College. Daar komen jongeren vanuit de hele stad. De VVD Haarlem is voorstander van investeren in schoolhuisvesting.
Neutraal
BVNL: De scholen dienen zo dicht mogelijk bij de kinderen, die het betreft in de buurt te zijn. De fiets, loop routes naar die scholen moeten veilig en kort zijn. De vestigingscriteria moeten zodanig zijn dat het argument van eventuele verdeeldheid geen plek krijgt. Als Schalkwijk een gezond plan (ruimte, exploitatie, genoeg aanmeldingen) heeft om voortgezet onderwijs te realiseren, zal BVNL daar positief tegenover stellen. BVNL vindt onderwijs cruciaal.
OPHaarlem: Als er geen volwaardig en breed aanbod van VO in Schalkwijk komt, vindt OPHaarlem dat een achterstelling van Schalkwijk, maar het gaat ons wel te ver om de stad daarin verdeeld te noemen; vandaar de keuze voor Neutraal. Voor de bewoners is het van belang dat het VO-aanbod, met knelpunt havo/vwo, een aansprekend profiel krijgt, OPHaarlem beveelt daarom aan om te onderzoeken of een vestiging van een bestaande Haarlemse school een goede oplossing kan zijn.