Uit een enquête blijkt dat buurtbewoners in de Smedestraat erg veel overlast ondervinden, vooral in de weekenden. Bewoners klagen over drugsgebruik, openbare dronkenschap, agressie, wild plassen en poepen, kotsen, massaal roken op straat, bergen afval, vernielingen en lawaai op straat tot diep in de nacht. Tjerk Schreurs, eigenaar van café Du Theatre in de Smedenstraat, herkent zich deels in de klachten, vertelt hij in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
Met de agressie valt het volgens Schreurs de laatste tijd wel mee, met poep op straat heeft hij geen ervaring, een aantal andere klachten herkent hij wel. Vooral het afval op straat, zo vertelt Schreurs. In heel de Smedestraat is slechts één vuilnisbak te vinden, om de hoek bij Du Theatre. Eerst was dat ook nog een klein exemplaar maar sinds kort staat er een grotere. “Nu staat die er eindelijk maar ja daar ben ik zes jaar mee bezig geweest”, vertelt de café-eigenaar. Het is vooralsnog de enige prullenbak in de Smedestraat. Voor extra afvalbakken is geen budget, zegt Schreurs.
Luister hier het hele interview met Tjerk Schreurs terug. Tekst gaat verder onder het fragment.
Buurtbewoners klagen ook over openbaar dronkenschap en lawaai op straat. Klanten voor de deur probeert Schreurs zelf in toom te houden maar van herrieschoppers verderop in de straat is dat lastiger, zegt hij: “Als je er wat van zegt dan krijg je agressief gedrag. Tot waar is het mijn probleem en vanaf waar is het openbare orde”, vraagt Schreuder zich af. Als zijn vaste gasten buiten staan te schreeuwen spreekt hij ze daar op aan en dat wordt ook geaccepteerd. Maar in het verleden heeft hij ook wel vreemden aangesproken, “dat werd er niet gezellig van”, weet hij.
Politie onderbezet
Een deel van het probleem ligt volgens de café-eigenaar bij de politie, waar een chronisch personeelstekort is. In het weekend zijn er slechts drie teams op pad voor de hele binnenstad. Zij pendelen tussen Patronaat, Lange Veerstraat, Klokhuisplein, Riviervismarkt en Smedestraat. Bij een grote escalatie is er kans dat alle teams daarheen gaan. “
Als er dan wat gebeurd bij ons, dan kan je ze oproepen maar dat kan even duren”, weet Schreurs uit ervaring. In het verleden waren er meer agenten beschikbaar in de nacht. “Toen was er gewoon meer budget bij de politie”, zegt Schreurs. Hij denkt dat het preventief werkt als er een vast team agenten staat op een aantal plekken in de stad waar zich problemen kunnen voordoen.
“Er zijn diverse gemeenten die stoppen met de mogelijkheid dat je nog vrij naar binnen kunt. Dus dan kun je wel blijven gaan maar je kunt niet van zaak naar zaak gaan”
Jos Wienen, burgemeester Haarlem
Volgens burgemeester Jos Wienen ligt de oplossing eerder bij zogeheten ‘venstertijden’, waarbij je na een bepaald tijdstip niet langer de kroeg in mag, zei hij eerder op Haarlem105. “Er zijn diverse gemeenten die stoppen met de mogelijkheid dat je nog vrij naar binnen kunt. Dus dan kun je wel blijven gaan maar je kunt niet van zaak naar zaak gaan.”
Schreurs ziet daar niets in. “Er zijn er die op één avond tien keer heen en weer lopen, en ja dat kan dan niet meer. En je hebt ook vervolgens nog het probleem met rokers. Als je naar buiten gaat, mag je niet meer naar binnen. Dus kan je ook niet meer roken”, weet de ondernemer. Hij weet dat in Hoorn dit soort maatregelen er toe hebben geleid dat iedereen naar Amsterdam ging.
“Ik denk doe dat is een keer bij ons in de Smedestraat, in het weekend. Dat het gaat rondzingen dat je een bekeuring krijgt als je staat te schreeuwen of met drank buiten staat”
Tjerk Schreurs
Schreurs denkt dat de oplossing voor een groot deel bij de gemeente vandaan moet komen. “Meer handhaving op bijvoorbeeld mensen die buiten staan te drinken, staan te plassen of dat soort dingen.” Hij ziet dat er wel budget is om met twintig agenten een lichtcontrole uit te voeren op donderdagavond. “Ik denk doe dat is een keer bij ons in de Smedestraat, in het weekend.
Dat het gaat rondzingen dat je een bekeuring krijgt als je staat te schreeuwen of met drank buiten staat.” Schreurs vindt dat de horecaondernemers wel heel veel op hun bordje krijgen. “Kijk ik kan zeggen je komt er bij mij niet meer in maar dan doet die het bij een ander. Dan verplaats je het probleem”, besluit hij.
Burgemeester Wienen ziet geen rol voor handhavers bij de oplossing van de overlast. “Nee, ik denk dat dat geen zin heeft omdat handhavers daar ook niet voor bedoeld zijn. Om op dat soort tijdstippen in meer riskante situaties waarbij middelen gebruik een rol spelen op te gaan treden. Ik denk dat dit toch vooral een zaak is van de politie”, zei Wienen eerder op Haarlem105.