Het tij lijkt te keren: Uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar de huizenprijzen zijn gedaald met bijna zes procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Makelaar Bart van Engelen ziet in de regio Kennemerland minder sterke dalingen in de huizenprijzen, zo vertelt hij tijdens de radio uitzending van Haarlem Vandaag.
Van Engelen relativeert de zes procent vrijwel meteen, want het gaat volgens hem om een landelijk cijfer en daar tellen ook gebieden als de kop van Noord-Holland en Oost-Groningen mee. “Het gebied waar wij zitten, Kennemerland, is het op een na duurste gebied van Nederland, daar is veel vraag en daar is meer krapte”, zegt hij. “Ongetwijfeld zal hier ook het een en ander gebeuren qua correctie, maar zeker niet met die percentages zoals er nu in het nieuws gerept wordt.”
Luister hieronder het hele interview terug met makelaar Bart van Engelen. Tekst gaat door onder het fragment
Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er nog wel sprake van een kleine stijging van de huizenprijzen met 2 procent. Dat is een minder grote stijging dan voorheen, maar nog wel een stijging. “Zo’n rapport zegt niet zo heel veel, je moet het ook in een breder spectrum zien. In 2008 begon de vorige echte recessie, de wooncrisis, en duurde tot 2013, toen begon het op te krabbelen met percentages tussen de 10 en 20 procent per jaar”, legt Van Engelen uit.
“Het moet een keer afvlakken en daar lijkt dit het moment voor te zijn”
Bart van Engelen, makelaar
“Logisch dat daar een keer een eind aankomt, ook heel gezond dat daar een keer een eind aankomt”, vervolgt de makelaar, die gespecialiseerd is in de regio Zuid-Kennemerland. “Het moet een keer afvlakken en daar lijkt dit het moment voor te zijn, omdat we nu natuurlijk te maken hebben met een recessie op komst, maar ook met een hogere rentelast. Dus één en één is dan twee.”
Prijsdaling
Uiteindelijk zal deze regio de daling in de huizenprijzen ook merken, maar volgens Van Engelen veel minder dan in de rest van Nederland, net zoals in de vorige crisis het geval was. Waar de prijsdaling het minst zal voorkomen, is aan de onderkant van de markt, zo verwacht hij.
“Je ziet dat er in die prijsklasse nu meer mensen de kans hebben om een huis te kopen, omdat er regels zijn zodat beleggers moeilijker een pand kunnen kopen tot 350.000 euro, dan geldt de zelfbewoningsplicht”, legt Van Engelen uit. Volgens hem is het voor de tussenklasse nu lastiger, woningkopers met een budget tussen de 500.000 en 1.000.000 euro.
Afhankelijk
“Dat zijn mensen met relatief minder eigen geld die wat meer afhankelijk zijn van de bank. “Als de bank in januari zei ‘je kan zeven ton lenen’ en nu kan je met datzelfde bedrag 6,5 ton lenen: of je wil of niet, dat gaat ergens invloed hebben”, zegt Van Engelen. “Dat is de prijsklasse waar je op dit moment de meeste druk voelt.”
“Uiteindelijk is het het huis dat de waarde bepaalt en niet de vraagprijs”
Bart van Engelen
Het verkopen van een huis duurt ook iets langer dan voorheen, maar ook dat is volgens Van Engelen een gemiddelde. “Als je op dit moment een huis aanbiedt dat reëel geprijsd is, goed onderhouden, in een goede buurt ligt en de eigenschappen heeft van wat men wil, dat wordt nog steeds vlot verkocht.”
Te hoog geprijsd
Van Engelen voegt er aan toe dat je misschien niet de 40 bezichtigingen hebt die je hiervoor had, maar voor een goed pand kan je volgens hem nog wel tot de 20 bezichtigingen komen. “Maar op het moment dat een woning te hoog geprijsd is, dan zie je dat het iets langer kan gaan staan. En dat zal in de regel maximaal nul tot drie maanden zijn.”
Mocht het langer dan die drie maanden duren om je woning in deze regio te verkopen, dan ligt dat volgens Van Engelen maar aan een ding, namelijk een te hoge vraagprijs. “Uiteindelijk is het het huis dat de waarde bepaalt en niet de vraagprijs”, stelt hij. “Zeker op dit soort momenten worden mensen kieskeuriger.”
“Men zal eerder gaan down-sizen om wel in dit gebied te blijven dan het te verlaten”
Bart van Engelen
Volgens Van Engelen zal de regio Haarlem altijd een stabiele woningmarkt behouden, omdat dit gebied heel populair is. “Dat komt door wat we aanbieden hier: een woonomgeving met zoveel voordelen waardoor hier, op Amsterdam na, de hoogste vierkante meterprijs van Nederland wordt gerekend.”
‘Down-sizen’
Van Engelen vervolgt zijn redenering waarom de huizenprijzen in Haarlem altijd stabiel zullen blijven. “Er is geen alternatief voor, althans, het is er wel maar het wordt niet toegepast. Er is niemand die zegt ‘ik ga nu naar Hoofddorp in plaats van mijn zoektocht van een half jaar in Kennemerland, ik denk dat ik daar ook gelukkig word’. Dat zie je niet, dan zullen ze eerder gaan down-sizen om wel in dit gebied te blijven dan het te verlaten”, zegt Van Engelen gedecideerd.
“Als er iets gaat gebeuren met die markt, of als het verder doorzet, dan zullen wij daar relatief iets minder last van hebben”, concludeert Van Engelen.