IJsbaan Haarlem mag ook in de zomer gewoon open blijven. Omgevingsdienst IJmond heeft het verzoek van Milieudefensie om handhavend op te treden en de ijsbaan zo snel mogelijk te sluiten afgewezen. Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van de Omgevingsdienst aan Milieudefensie, die in handen is van Haarlem105.
Volgens de Omgevingsdienst zijn in de vergunning van 2005 geen voorschriften voor openingstijden opgenomen. Deze vergunning is voor het hele jaar aan de ijsbaan verleend en niet alleen voor de winterperiode, stelt de dienst. Bovendien zou de ijsbaan inmiddels onder het zogenoemde ‘Activiteitenbesluit’ vallen. Het bedrijf zou daardoor niet langer vergunningplichtig zijn. In dit besluit staan ook geen openingstijden vermeld, aldus de dienst, en daarom is de ijsbaan niet in overtreding.
“Slapende vergunning”
Officieel is de vergunning van 2005 echter nog van kracht. De Omgevingsdienst spreekt nu van een ‘slapende vergunning’. De dienst is bezig met voorbereidingen om die vergunning in te trekken. Wanneer dat gebeurd is, valt de ijsbaan officieel onder het ‘Activiteitenbesluit’. Omdat er daarmee zicht is op legalisering, noemt de dienst het ‘onredelijk’ om nu te gaan handhaven.
Milieudefensie Haarlem diende onlangs twee handhavingsverzoeken in bij de gemeente Haarlem, waarvan één met spoed, omdat de milieubeweging tegen de opening van de ijsbaan in de zomer is. Volgens Milieudefensie is de ijsbaan, die dit jaar voor het eerst in de zomer open ging, nu in overtreding, omdat in de aanvraag voor de vergunning (uit 2003) duidelijk een openingsperiode wordt genoemd: die loopt van begin oktober tot half maart. Daar valt de zomer dus niet onder, zegt de beweging. Bovendien zou IJsbaan Haarlem, volgens Milieudefensie, veel te veel CO2 uitstoten: 30.000 kilo CO2 per week.
“Aanvraag is niet leidend”
De Omgevingsdienst erkent het feit dat de genoemde openingsperiode in de aanvraag voor de vergunning opgenomen is, maar de dienst blijft erbij dat de vergunning voor het hele jaar geldig is. Wat er in de aanvraag staat doet daar niets aan af, aldus de dienst. Ook in de zomerperiode mogen mensen dus op de ijsbaan schaatsen. Bovendien gaat de dienst de opening van de ijsbaan in de zomer op korte termijn legaliseren: daarom wordt er nu niet gehandhaafd, ook al staan de openingstijden wél in de aanvraag, aldus de dienst.
“Geen gevaarlijke risico’s voor het milieu”
Omgevingsdienst IJmond laat verder weten dat de ijsbaan daarnaast niet in overtreding is op het gebied van CO2-uitstoot. “In de voorschriften voor de vergunning of het Activiteitenbesluit zijn geen normen opgenomen voor een maximaal energieverbruik en een maximale CO2-uitstoot.” En dus hoeft er ook op dat punt niet te worden gehandhaafd, is de redenering.
De Omgevingsdienst heeft een berekening gemaakt van de verwachte CO2-uitstoot door de ijsbaan in 2020, die gebaseerd is op gegevens van voorgaande jaren. De dienst verwacht dat de ijsbaan dit jaar 10% meer CO2 zal uitstoten dan vorig jaar: 672 ton CO2 in totaal. Die toename noemt de dienst ‘beperkt’. “Er is geen sprake van ernstige, gevaarlijke of acute risico’s voor het milieu, waardoor handhavend zou moeten worden opgetreden.”
“Kletskoek”
De Omgevingsdienst wijst het spoedhandhavingsverzoek van Milieudefensie dus af. De Milieubeweging is niet te spreken over de reactie en de uitspraak van de dienst. “De brief is een juweeltje van omtrekkende bewegingen, onzinnige berekeningen en veel verhullende kletskoek”, zegt woordvoerder Karel van Broekhoven tegen Haarlem105. Milieudefensie houdt vast aan wat er in de huidige vergunning uit 2005 staat. “Ze hebben de vergunning nooit ingetrokken, dus die is gewoon nog bepalend. De opening van de ijsbaan is op dit moment verboden.”
“Mickey Mouse-verhaal”
Ook de berekening van de CO2-uitstoot klopt, volgens Milieudefensie, niet. “Het jaar 2020 is nog niet voorbij, dus is dit een onzinnige manier van berekenen. De ijsbaan stoot wel twee keer zoveel CO2 uit. Deze CO2-berekening kan ik alleen maar aanduiden als een ‘Mickey Mouse-verhaal’. Bovendien hebben wij nooit gezegd dat er een beperking van de CO2-uitstoot in de vergunning zou staan. Maar de gemeente zegt wél naar een beperking van de CO2-uitstoot te streven. Dat is dus niet het geval.”
Van Broekhoven vindt het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdienst de vergunning gaat intrekken. Wethouder Robbert Berkhout van Milieu is hiervoor verantwoordelijk, zegt hij. “Het is een politieke beslissing om de zomeropening voortaan toe te staan. De wethouder zegt: ‘Ik heb geen instrumenten om te handhaven.’ Maar hij heeft een vergunning in handen en die schaffen ze af. Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?! Als de wethouder zo doorgaat, kan hij straks helemaal niets meer doen. De wethouder ontneemt zichzelf de mogelijkheid om klimaatbeleid te voeren.”
“Haarlem doet niets aan klimaatbeleid”
Van Broekhoven is al langer niet te spreken over de werkwijze van de wethouder. “Er gebeurt helemaal niets aan klimaatbeleid in Haarlem. De wethouder heeft geen poot uitgestoken om iets aan klimaat te doen. Eerst was de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 met 100% terug te brengen. Later hadden ze het over 50% reductie. En nu lees ik niets meer over een ambitie voor 2030. Als je de vergunning van de ijsbaan intrekt, maak je de uitstoot van CO2 alleen maar erger.”
Rechter
Milieudefensie laat het er niet bij zitten. “We gaan eerst een bezwaarschrift indienen. En daarna stappen we zo snel mogelijk naar de bestuursrechter. “Al doet de rechter maar de uitspraak dat het zo niet gemogen had.”
IJsbaan Haarlem is weer open sinds 11 juli, na een aantal maanden gesloten te zijn geweest. Volgens de Omgevingsdienst ging de ijsbaan eerder dicht dan gepland was, op 13 maart, vanwege de coronamaatregelen. Daardoor konden kunstschaatsers hun schaatsseizoen (dat normaal gesproken loopt tot en met april) niet afronden. Om de trainingsachterstand in te halen, mogen zij er nu weer schaatsen op de 30×60 meter-baan, oftewel de ‘binnenbaan’. Op de 400 meter-baan ligt geen ijs, aldus de Omgevingsdienst. Hier wordt wel getraind, maar niet geschaatst.
Alkmaar
Volgens de dienst zijn er op een dag tientallen ‘jeugdige (top)sporters’ aan het trainen. Van Broekhoven betwijfelt dit. “Op de foto’s die de Omgevingsdienst ons heeft gestuurd, zie ik maar tien schaatsers. Diezelfde tien kunnen net zo goed naar Alkmaar. Waar zijn ze in vredesnaam mee bezig? Dit heeft niets met het stimuleren van sport te maken”, zegt hij. De IJsbaan Haarlem blijft deze zomer open tot en met 29 augustus aanstaande.