De komende dagen worden warm, vanaf donderdag worden zelfs tropische temperaturen verwacht. Dat zal zeker terug te zien zijn in het ijsverkoop. IJssalons verwachten een flinke toename van de drukte de komende dagen, ook in onze regio. Alles wordt sinds de stijgende inflatie duurder, dus ook de prijs per bolletje ijs.
IJssalon Da Benito in Haarlem-Noord rekent € 1,50 voor één bolletje ijs. “Ik laat de prijzen afhangen van de marktprijzen”, zegt eigenaar Jacqueline Hilbers. “De grondstoffen om ijs te maken, zoals melkpoeder, gaan per week omhoog. Ook de kosten voor bijvoorbeeld biscuits en personeel zijn gestegen. Om goed personeel te krijgen, moet je door het tekort aan arbeidskrachten wel meer betalen. We betaalden al meer, maar nu is het echt een factor waar je rekening mee moet houden”, vertelt Hilbers.
“Om het hoofd te kunnen bieden aan de gestegen prijs van grondstoffen hebben we de prijs verhoogd naar € 1,60”
Tanga Hollman, eigenaar Luciano in Aerdenhout
In Aerdenhout bij ijssalon Luciano houden ze ook rekening met het verwachte tropische weer. “Frisse smaken zijn populair met het warme weer”, weet Tanga Hollmann, eigenaar van Luciano Aerdenhout. “Ik heb meer inkopen gedaan om bijvoorbeeld de smaken citroen en passievrucht te kunnen maken. Natuurlijk met verse en natuurlijke producten”, benadrukt ze met een glimlach. Met tegenzin is de prijs verhoogd. “Om het hoofd te kunnen bieden aan de gestegen prijs van grondstoffen hebben we de prijs verhoogd naar € 1,60. Daarmee zijn we nog steeds een van de goedkoopste in Heemstede.”
De ijsmachines die we hebben, draaien met het mooie weer op volle toeren”
Rinaldo Garrone, eigenaar Garrone in Haarlem
Garrone in het centrum van Haarlem houdt de prijzen bewust laag. “Onze prijzen zijn wel iets gestegen, maar niet exorbitant. Mensen die het niet zo breed hebben, moeten ook een ijsje kunnen kopen”, zegt Rinaldo Garrone. “Daarom kost een bolletje maar € 1,60. Die stijging was onvermijdelijk, het moest gewoon. Waar ik eerder een bestelling deed van duizend euro, moet ik nu anderhalf keer dat bedrag afrekenen. Wij hebben net als anderen te maken met hoge grondstofprijzen.”
Extra grondstoffen zijn ingekocht rekening houdend met de komende warme dagen. “Wij maken ons ijs vers en maken niets van tevoren klaar. De ijsmachines die we hebben, draaien met het mooie weer dan ook op volle toeren”, zegt Garrone.
Koude traktatie
De ijssalons kunnen goed merken dat mensen weer terugkomen van vakantie. Zo staan mensen nu in de rij om een ijsje te kunnen kopen. “Op drukke stranddagen willen mensen vaak nog zo’n koude traktatie na afloop”, vertelt Hollmann. “Dan blijven wij even langer geopend om mensen hun ijsje te gunnen.”