Het einde van een leven is nergens zo dichtbij als in Hospice Haarlem. Men komt er vaak ziek en in de laatste levensfase om er onder begeleiding te sterven. Een van hen is journalist Jacques de Jong (84), die sinds begin juni in de hospice verblijft en nog een klusje had af te maken.
Een volwaardige villa aan de rand van Haarlem tegenover de voetbalvelden van koninklijke HFC lijkt aan de buitenkant op een advocatenkantoor. Bij binnenkomst is er van die zakelijkheid niets te merken en waan je je in een zweem van huiselijkheid en warmte.
In Hospice Haarlem verblijven, naast Jacques de Jong, nog vijf zieken die maximaal drie maanden hebben te leven. Ze kiezen ervoor om hier begeleid te sterven als familie of vrienden dat niet kunnen of als de terminaal zieke zijn naasten er niet mee wil belasten. Een hospice biedt dan uitkomst en begeleidt de ziekte naar een waardig einde.
Passie en hartstocht
Hoewel de dood klaarstaat, wordt er alles aan gedaan om het afsluitende hoofdstuk zo aangenaam mogelijk te maken. Iedere avond is er een verse maaltijd, de was wordt gedaan, tuin onderhouden en de gasten worden verzorgd: dit alles door een groep van zo’n 150 vrijwilligers die met grote zorgvuldigheid het werk doet.
Tekst gaat door onder de foto.
“Werken met passie en hartstocht”, beaamt Pauline Jäger, sinds 2016 directeur van Hospice Haarlem. “We zitten hier al 35 jaar en zijn feitelijk de tweede hospice van Nederland. Het is echt heel bijzonder om hier te werken, ik kom namelijk uit een heel andere wereld.”
Van scheikundige tot hospice
Pauline werkte hiervoor als scheikundige aan grote internationale onderzoeken, ook leuk, maar er waren veel meer lagen. “Dit is authentiek, ik werk voor het eerst in een omgeving waar we kunnen doen wat we zeggen. Als er zorg nodig is, dan bieden we dat aan. Zijn er wensen? Dan gaan we dat regelen.”
Tekst gaat door onder de foto.