Ze werken al veel online samen, alleen weten ze in tegenstelling tot de karakters in hun kinderboek wel goed wat ze aan elkaar hebben. Met z’n zevenen werken ze aan een kinderboek, dat kinderen moet voorbereiden op de online wereld. “Catfishing laat goed zien dat online niet iedereen de waarheid spreekt”, zegt Mischa Wijgh, een van de bedenkers van het project.
Het onderwerp grijpt de groep aan omdat het over cyberpesten gaat. “Ik ken veel mensen die online gepest zijn, en daar nog steeds veel last van ondervinden. Wij hebben catfishing als voorbeeld gepakt om zo jonge kinderen een morele boodschap mee te geven, voordat ze het internet opgaan”, aldus Wijgh.
Bij ‘catfishing’ doet iemand zich op het internet voor als iemand anders. Om bijvoorbeeld een relatie op te bouwen, de term is bekend geworden door het Amerikaanse televisieprogramma ‘Catfish’. “Dit is een leuk programma, maar het is wel een serieus probleem”, zegt Wijgh.
Illustrator Brian Mallinckrodt legt uit dat ze toepasselijk een kat als hoofdpersonage gebruiken die zich voordoet als een vis. “Het is belangrijk dat de kinderen de personages ook leuk gaan vinden tijdens het lezen”, vertelt Mallinckrodt.
Een afbeelding uit het kinderboeken
Met het ontwerpen houden de illustrators, die voornamelijk vanuit huis werken, hier rekening mee. “Wij proberen ook wel leuke grappen voor oudere mensen erin te verstoppen, zo ontmoeten de hoofpersonages elkaar op de app Finnder in plaats van Tinder“, zegt de illustrator.
De groep droomt ervan om tussen de boeken als ‘Rupsje nooit genoeg’ en ‘De mooiste vis van de zee’ te staan. “Als ik nu terug denk aan die boeken, zijn dat echt mooie verhalen met een duidelijke boodschap”, zegt Wijgh. Om dit te bereiken moet het boek nog wel eerst afgemaakt worden. “Wij zijn al ver, maar het is nog niet af. Wel hebben we alvast een drukkerij gevonden die 50 exemplaren wil drukken voor ons.”