Willem van der Sloot, de Zandvoorter die al jaren strijdt voor een degelijk hek langs de Zeeweg, maakt zich ook dit jaar weer zorgen. Er zitten gaten in het hek, en op veel plekken kunnen de herten er zo overheen springen. “Het is wachten op een ongeluk, zeker nu het afschietseizoen is begonnen. Vanaf 1 november tot en met 31 maart mag er op damherten gejaagd worden.”
Van der Sloot fietst drie keer per week langs het hek om het te inspecteren. “Vaak wordt het opengeknipt, waarschijnlijk door stropers, hangjongeren, of iets dergelijks.” De plekken waar het hek kapot is, meldt hij bij de gemeente. “Laatst heb ik nog een video naar de nieuwe burgemeester van Bloemendaal gestuurd. Een ambtenaar heeft mij teruggebeld en het hek is gerepareerd. Twee dagen later was het stuk ernaast weer opengemaakt.”
Onze verslaggever fietste een ronde met Van der Sloot mee:
De hertenpopulatie wordt door de jacht in toom gehouden, zodat de flora en fauna van goede kwaliteit blijven en niet alles door de herten wordt opgegeten. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland gebeurt dit al jaren, maar in de Amsterdamse Waterleidingduinen pas sinds een paar jaar. Hier was de populatie zo groot gegroeid dat ze voor allerlei problemen zorgden.
Hek
De laatste jaren ziet Van der Sloot steeds minder hertenkeutels langs de weg. “Dat komt denk ik deels door de jacht, maar ook door verbeteringen aan het hek op sommige plekken.” De meeste nieuwe hekken vindt Van der Sloot beter, maar nog steeds niet goed genoeg, al ziet hij wel een uitzondering. “Bij de natuurbrug is het hek van goede kwaliteit; dat zou aan beide kanten langs de hele weg moeten staan. Maar ja, wie gaat dat betalen?” Hierover wordt al langer gesteggeld. “Toen ik begon met mijn acties was het hek drie keer zo goedkoop als wat het nu zou kosten. Ze moeten opschieten, anders wordt het straks helemaal onbetaalbaar.”
Bij de natuurbrug aangekomen, wijst Van der Sloot naar verse keutels op het fietspad. “Dit komt door de terugspringgaten in het hek; die zijn bedoeld zodat een hert terug de duinen in kan. Alleen kunnen ze er aan de duinkant ook uit.” Met enige teleurstelling kijkt Van der Sloot naar de natuurbrug, die veel duurder is dan het hek. “De herten lopen daar dus wel,” zegt hij. “Maar triest genoeg koos een groep herten er gisteren voor om via de Zeeweg over te steken in plaats van via de natuurbrug. Als er overal een goed hek staat, zullen de herten de natuurbrug gebruiken,” aldus Van der Sloot.