Het aantal lege winkelpanden in het centrum van Haarlem is volgens Falco Bloemendal, Centrummanager Haarlem, nog niet direct zorgwekkend. Maar door de coronacrisis en de lockdown zijn de vooruitzichten somber. “Het is een beetje koffiedik kijken, maar ik houd rekening met één op de acht panden leeg als Den Haag niet met meer centjes over de brug komt.”
In het gesprek met onze mediapartner NH Nieuws gaat Falco Bloemendal, Centrummanager Haarlem, uitgebreid in op de leegte in de stad. Zo wijt hij de leegstand deels aan de gevolgen van online-concurrentie van de afgelopen tien jaar en spreekt hij zijn zorgen uit over de coronacrisis. De gevolgen van beide zijn duidelijk zichtbaar in de Grote Houtstraat, de Gierstraat en op de Grote Markt. Overal staan winkelpanden leeg, maar volgens Bloemendal is de frictieleegstand, zoals dat heet, rond de 5 à 6 procent. Niet eens een hele gekke score in deze tijd.
Daarbij geeft het ruimte voor nieuwe ondernemers om zich er te vestigen en dat is nodig om in beweging te blijven. Maar Falco verwacht niet dat het hierbij blijft als er niet meer financiële steun uit Den Haag komt. “Zodra de winkels weer open gaan zullen mensen facturen gaan opsturen. En als iedereen dit tegelijkertijd doet, dat kan niet.”
Auto verkocht
Ondernemers hebben rekeningen opgeschoven of uitstel van betaling gekregen, om tijdens de lockdown het hoofd boven water te houden. Maar als de winkels weer open gaan, moeten deze wel allemaal betaald worden. En daar is vaak geen geld voor. “Ondernemers maken hun pensioenpotjes op om van te leven, hebben hun auto’s al verkocht. Er is niet meer geld om die rekeningen te betalen.” Falco verwacht dat winkels noodgedwongen moeten stoppen of failliet gaan.
Ook Nancy ten Brink, die zelf een lingeriezaak heeft in de Gierstraat, vreest meer leegstand in de binnenstad. Nancy heeft een trouwe klantenkring uit het hele land en is gedurende de hele lockdown aan het werk geweest om de schade zoveel mogelijk te beperken. “Ik red het nog zeker wel een half jaar en ik voel een grote verantwoordelijkheid naar mijn personeel toe om open te blijven.” Maar dat er iets moet gebeuren staat volgens haar vast. “Het water staat ons aan de lippen. Het mag niet meer te lang duren want dat trekken we niet. Dan wordt Haarlem echt een spookstad.”
Geen salaris
Falco Bloemendal is achter de schermen druk bezig om dat te voorkomen, door te kijken naar hoe lege plekken ingevuld kunnen worden of winkelpanden verkleind kunnen worden. Hij maakt zich serieuze zorgen om de situatie, vooral ook om die van de ondernemers zelf. “Het is nogal wat hè, als de overheid zegt, je mag niet meer werken, je krijgt geen salaris meer, succes!”
NH Nieuws ging langs bij Bloemendal en Ten Brink: