In regio Haarlem zijn diverse apotheken komende donderdag en vrijdag gesloten wegens een landelijke apothekersstaking. Daarmee sluiten zij zich aan bij duizenden andere apotheken die landelijk het bijltje erbij neergooien. De medewerkers voeren al maanden actie voor een betere cao.
Patiënten in de regio zullen relatief weinig last van de staking hebben, want de spoedzorg blijft gewaarborgd. Bij veel apotheken gaat het werk achter de schermen gewoon door. “Op de achtergrond zijn we open, voor het verzorgen van spoedmedicatie en gangbare middelen die geleverd moeten worden. Artsen kunnen ons ook gewoon bereiken”, laat een apothekersassistent van Schoterbos Apotheek in Haarlem weten.
Bij Schalkwijk Apotheek staan mensen donderdag en vrijdag voor een dichte deur. “We zijn alleen open voor spoedgevallen. Dit is al de derde keer dat we gaan staken.” Ook apotheken in naburige gemeenten sluiten de deuren, zoals Apotheek Roodmus in Heemstede. “We blijven wel leveren aan de tehuizen en mensen die op onze medicijnrol zitten worden ook gewoon beleverd. Alles wat niet spoed is komt na het weekend”, aldus een assistente.
Symbolische sluiting
In Overveen bij Apotheek Elswout is er naar eigen zeggen vooral sprake van een ‘symbolische sluiting’. “We gaan fysiek niet naar de staking maar doen de deuren wel dicht als statement. Ondertussen zijn we gewoon aanwezig omdat we ons verantwoordelijk voelen naar onze klanten. Als we helemaal sluiten snijden we uiteindelijk onszelf in de vingers, we zijn maar met zijn tweeën.”
De Zandvoortse Apotheek blijft daarentegen wel open, maar wel met minder personeel: een deel gaat naar de staking. Centraal Apotheek Haarlem zegt ook open te blijven: ‘Zodat we andere apotheken die wel dicht gaan kunnen helpen.” De Boerhave Apotheek in Haarlem is nog in beraad over een eventuele meerdaagse sluiting van hun apotheek.
‘Leukste vak’
Wel of niet open, vrijwel alle apotheken zijn het eens: er moet iets veranderen. Ondanks herhaaldelijke acties sinds september zijn de lonen nog steeds niet verhoogd en blijft de werkdruk in de apotheken hoog. “De jeugd kiest ons vak niet meer. Als je naar de cao-voorwaarden kijkt zie je dat het beter kan. Het is niet marktconform en daar strijden we voor. Anders heb je over een aantal jaar geen assistenten meer”, zegt de apothekersassistent van de Schoterbos Apotheek.
Dat onderstreept ook een apothekersassistent van Apotheek Elswout: “Als mensen het vak al kiezen, studeren ze door. En geef ze eens ongelijk: je kunt je gezin hier niet van onderhouden. Niemand wil dit werk doen, terwijl dit het het leukste vak is dat er is.”
Lees ook: Veel apotheken in deze regio vandaag dicht door landelijke staking