De Haarlemse verzetsstrijder Hannie Schaft, ook wel bekend als ‘het meisje met het rode haar’, werd vandaag exact 100 jaar geleden geboren. Ter gelegenheid van dat feit heeft de Hannie Schaft Stichting vanmorgen in het Kenaupark een feestelijke bijeenkomst gehouden met kinderen van de Hannie Schaftschool. Het samenzijn vormde de aftrap van het jaar, waarin de stichting het leven van Hannie Schaft gaat vieren.
Cadeaus
De kinderen van de school hadden, speciaal voor deze gelegenheid, verjaardagscadeaus in elkaar geknutseld: (fantasie)voorwerpen die Hannie Schaft, als ze nog geleefd had, goed had kunnen gebruiken, waaronder een armband die kan worden getransformeerd in een pistool en een grote oorbel, waarmee Hannie zich, in geval van nood, naar een andere plek had kunnen verplaatsen. Schrijver en historicus Peter Hammann, die het boek ‘Hannie’ heeft geschreven, en documentairemaker Deborah van Dam, die een film over Hannie aan het maken is, koppelden de voorwerpen aan gebeurtenissen uit het ‘echte’ leven van Hannie, zoals de aanslagen in de oorlog, waarbij Hannie betrokken was, en het moment waarop Duitsers Hannie oppakten, slechts twee weken voor het einde van de oorlog. Ondanks het feit dat Duitsland, dat de oorlog dreigde te verliezen, met Nederland had afgesproken om geen mensen meer te fusilleren, en zeker geen vrouwen, brachten zij Hannie, tegen alle afspraken in, toch om het leven in de duinen van Bloemendaal. Ze stierf in alle eenzaamheid.
Het vieren van Hannie’s leven
Hannie’s leven eindigde dus heel tragisch, maar de stichting legt de nadruk dit jaar vooral op het vieren van haar leven, op de belangrijke bijdrage die zij in de Tweede Wereldoorlog aan onze maatschappij heeft geleverd. Hannie kwam op voor de vrijheid van mensen en inclusiviteit in onze samenleving. Vandaar ook het feestelijke karakter van de aftrap in het Kenaupark. In de bomen hingen ballonnen; de kinderen kregen een hapje, drankje en een ijsje. De scholieren lieten duidelijk merken dat ze verschillende feiten uit het leven van Hannie kenden, bijvoorbeeld het feit dat Hannie zich vermomde, zodat de Duisters haar niet zouden herkennen.
Auditie
Zes meisjes mochten een heuse ‘auditie’ doen om echt in de huid van Hannie te kunnen kruipen. De jury, bestaande uit Deborah van Dam en Peter Hammann, koos uiteindelijk het meisje Loulou uit: zij verscheen aan het einde van de viering, gekleed in een lange crèmekleurige jas, met een rode pruik op en een brilletje met ronde glazen. Alsof Hannie Schaft weer tot leven was gewekt.
Peter Hammann sloot de bijeenkomst feestelijk af. Hij deelde aan alle kinderen zijn boek uit, waarin hij onder andere stilstaat bij wie Hannie werkelijk was en waarom zij bij het verzet ging.
Hannie Schaftlezing en Hannie-documentaire
Hoewel het vandaag dus Hannie’s geboortedag is, vindt de traditionele Hannie Schaftlezing pas op 29 november plaats. De spreker is een ‘zeer prominent’ iemand, aldus de stichting, maar wie het is, wordt later bekend. De documentaire van Deborah van Dam over Hannie’s leven gaat waarschijnlijk rond april volgend jaar in première.