In 2024 maakten 294 mensen in Noord-Holland een einde aan hun leven. In 2023 waren dat er nog 317. Daarmee is sprake van een lichte afname, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
GGD Kennemerland noemt de lichte afname ‘hoopvol’, maar vindt het te vroeg om te spreken van een positieve ontwikkeling. “Achter elk cijfer schuilt een mens en een verhaal, en elke zelfdoding is er een te veel”, reageert een woordvoerder namens de gezondheidsdienst. “Een verklaring voor deze daling is niet eenduidig te geven door de vele en complexe factoren die een rol kunnen spelen. We weten dat er in de afgelopen jaren zowel landelijk als in onze regio steeds meer aandacht is gekomen voor mentale gezondheid en suïcidepreventie.”
De GGD wijst op de samenwerking tussen organisaties als GGZ inGeest, Kenter Jeugdhulp en huisartsen en praktijkondersteuners om zelfdoding te voorkomen. “Met ondersteuning van 113 Zelfmoordpreventie zetten we in op vroegsignalering, het bespreekbaar maken van suïcidale gedachten en het versterken van het netwerk rondom mensen in kwetsbare situaties. Mogelijk draagt deze gezamenlijke inzet bij aan het terugdringen van het aantal suïcides.”
22 ritten per maand
In heel Nederland overleden in totaal 1.849 mensen door zelfdoding. Dat aantal is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven. Het zelfdodingscijfer is het hoogst onder vijftigers. Opvallend is daarnaast dat het aantal zelfdodingen vooral onder vrouwen tot dertig jaar is toegenomen in 2024 en niet eerder zo hoog is geweest.
Ook in de regio ziet GGD Kennemerland veel jongeren en jongvolwassenen kampen met psychische klachten. “Veel jongeren ervaren eenzaamheid – iets waarvan we weten dat het een belangrijke risicofactor is voor suïcidaliteit.” Bijna een derde van de jongvolwassenen in de regio heeft soms suïcidale gedachten, blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024.
Om beter inzicht te krijgen in het aantal niet-fatale zelfmoordpogingen werkt de GGD samen met de Regionale Ambulancevoorziening. Tussen 2021 en 2023 rukte de ambulance in totaal 809 keer uit. “Dat zijn gemiddeld 22 ritten per maand.”
Hulp nodig?
GGD Kennemerland benadrukt het belang van praten. “Eén van de dingen die iedereen kan doen, is de gratis online VraagMaar-training van 113 volgen. In een uur leer je hoe je het gesprek kunt aangaan als je vermoedt dat iemand aan zelfdoding denkt.”
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten kan anoniem via de chat op 113.nl of telefonisch via 113 of 0800-0113.
Lees ook: Emma uit Haarlem loopt halve marathon voor 113 Zelfmoordpreventie: ‘Geeft mij extra motivatie’