Dierenpensions in de regio bereiden zich grondig voor op de verwachte knallen tijdens oudejaarsavond. Tijdens een rondgang van Haarlem105 deelden verschillende opvangplekken hun aanpak om dieren zo rustig mogelijk te houden.
Bij kattenpension Minoes aan de Leidsevaart worden de luiken rond zes uur ’s avonds gesloten, en gaat de radio aan. “Ik loop altijd even langs om te kijken of alles goed gaat”, vertelt eigenaar Yvon Heiliegers. Het pension herbergt momenteel zo’n twintig katten. Heiliegers merkt dat het Haarlemse vuurwerkverbod al veel verschil heeft gemaakt. “Vroeger waren de katten enorm gespannen rond oudjaar, en moest ik regelmatig checken of alles goed ging. Nu kijken ze me alleen aan met een blik van: wat kom je doen?”
Stress door verplaatsing
Bij de Dierencrèche in Parkwijk is de aanpak anders. Nicolien Beck vangt daar konijnen op, die in buitenhokken verblijven. Verplaatsen zou meer stress veroorzaken dan het vuurwerk zelf, legt ze uit. “De stress bij verplaatsing is groter dan de stress door vuurwerk.” Om de dieren toch wat comfort te bieden, heeft ze schuilplekken van hooi gemaakt en een lampje aangezet tegen de schrik van lichtflitsen.
Hardere knallen
In Zandvoort, waar geen vuurwerkverbod geldt, is de situatie lastiger. Door de ligging in de duinen is er minder vuurwerk, maar de knallen die er zijn, klinken des te harder. Bij Dierentehuis Kennemerland merkt het personeel dat de situatie verslechtert. “De knallen zijn alleen maar luider geworden. Vroeger konden we nog met de honden buiten wandelen, maar dat risico nemen we niet meer,” vertelt een medewerker.
Tips voor thuis
Voor huisdieren die thuisblijven, raadt de Dierenbescherming aan om rustige muziek te draaien, zodat dieren alvast kunnen wennen aan harde geluiden. Medicatie wordt alleen aangeraden als het echt niet anders kan en altijd in overleg met een dierenarts.
Lees ook: Kwart van asielkatten moeilijk plaatsbaar: ‘Oudere katten vallen buiten de boot’