Vrijwilliger Ruud Meijer van Hatka (Haarlemse Alliantie Tegen Kinderarmoede) organiseert maandag een bijeenkomst in de Koepel over geldstress bij werknemers. Bij Haarlem Vandaag legt hij uit waarom dat nodig is.
“We weten dat twintig procent van de werkende bevolking onder geldstress leeft”, vertelt hij. “We weten ook uit cijfers dat mensen met geldstress vaak vier jaar ermee doorlopen en het hoog laten oplopen voordat ze hulp zoeken. En als ze hulp zoeken is het eigenlijk al te laat.” Werkgevers kunnen hier ook een rol in pakken en Hatka wil hier een handje bij helpen. “We willen de logica doorbreken dat werkgevers er liever niet over praten.” Juist de vroegsignalering kan erger voorkomen.
Werkgevers kunnen ook van elkaar leren. “Connexxion heeft geleerd om uit het rijgedrag van hun buschauffeurs te destilleren of er problemen zijn thuis”, licht hij toe. “Als een chauffeur afwijkend gedrag vertoont, is dat voor een teamleider aanleiding voor een gesprek.” Meijer sluit af met een gouden tip voor werkgevers: “Stel in een veilig gesprek de vraag: ‘lig jij weleens wakker ’s nachts – en waarvan dan?’ Dan heb je een opening voor een gesprek.”
Luister hier het hele interview met Hatka-vrijwilliger Ruud Meijer terug.