Veel (oud-)medewerkers van de NS zijn blootgesteld aan de giftige stof chroom-6, zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM dat vandaag is gepubliceerd. Uit dat onderzoek blijkt dat de locatie Haarlem als een van de slecht presterende uit de bus is gekomen.
Hoofdonderzoeker René van Ent van het RIVM noemt de onderzoeksresultaten schokkend. Tot en met 2020 was er voor verschillende beroepen in Haarlem de kans op blootstelling beoordeeld als ‘mogelijk’ wat in het onderzoek het op een na grootste risico is.
Over het algemeen schets het RIVM een beeld dat medewerkers vooral vóór 2000 werden blootgesteld aan de giftige stof. Bij de werkplaats in Haarlem is voor de beroepen revisie laser, schilder, monteurs, calamiteiten reinigers en medewerkers materieel transport vastgesteld dat ze tot en met 2015 waarschijnlijk zijn blootgesteld aan chroom-6.
Haarlem lijkt in het onderzoek dan ook de onveiligste locatie te zijn geweest als het gaat om blootstelling aan chroom-6. Blootstelling aan de stof kan op termijn leiden tot kanker en andere ernstige gezondheidsschade zoals ook onvruchtbaarheid.
Het onderzoek geeft wel de nuance dat het onbekend is in welke mate medewerkers zijn blootgesteld aan chroom-6. Hierdoor is het voor de onderzoekers niet in te schatten hoe groot de kans is om ziek te worden. Wel vinden ze het aannemelijk dat contact met chroom-6 tijdens het werk bepaalde ziekte kan veroorzaken.
Geen inspectie
Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat er door de arbeidsinspectie nooit onderzoek naar het gebruik van chroom-6 bij NS is gedaan. “Dat er tussen 1974 en 2015 niet één arbeidsinspecteur op het idee is gekomen om bij NS eens diepgaand te kijken naar blootstelling aan dit soort stoffen, is bizar”, zegt Henri Jansen bestuurder van FNV Spoor.
Terwijl het onderzoek volgens FNV een schokkend beeld laat zien. “In het rapport staat te lezen dat meetgegevens tientallen jaren niet werden bijgehouden, dat er niks werd geregistreerd, terwijl dat wel verplicht is, risico-inventarisaties en verbeterplannen ontbraken, dat er geen goede persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig waren en dat toezicht hierop ontbrak”, aldus de FNV.
Dat de huidige directie schuld erkent en nu met een compensatieregeling komt is volgens Jansen het paard achter de wagen spannen. “Dit had allemaal niet gehoeven als de NS-deskundigen op tijd hadden ingegrepen. Werknemers ongecontroleerd blootstellen aan kankerverwekkende stoffen is absurd en gebeurt bovendien nog steeds in veel andere bedrijven.”