Milieudefensie Haarlem stapt naar de politiek, nu de rechter de milieubeweging in het ongelijk gesteld heeft en IJsbaan Haarlem gewoon mag open blijven in de zomer. Dat zegt voorzitter Karel van Broekhoven tegen Haarlem105.
“Haarlem heeft enorm hoge klimaatambities. Dat hebben ze ook altijd geventileerd. Ze willen klimaatneutraal zijn in 2030. Het is wel heel vreemd dat je dan zo ongelooflijk veel CO2 de lucht in laat gaan voor een handjevol schaatsers. Want het stelt allemaal niets voor. Er hebben misschien veertig mensen op de ijsbaan geschaatst in die vier weken. Dus we gaan nu naar de politiek en ik ben wel heel benieuwd wat ze gaan zeggen.”
“Omgevingsdienst hoeft niet te handhaven”
Milieudefensie spande een rechtszaak aan, nadat de Omgevingsdienst IJmond tot twee keer toe een verzoek tot handhaving bij de ijsbaan, ingediend door de milieubeweging, had afgewezen. Volgens Milieudefensie mag de IJsbaan Haarlem in de zomer niet open zijn, omdat in de aanvraag voor de in 2005 verleende vergunning een duidelijke openingsperiode staat: 1 oktober tot half maart. De zomer valt daar niet onder, redeneerde de milieubeweging. Maar volgens de rechter heeft de gemeente Haarlem nooit de bedoeling gehad om het schaatsen tot de winter te beperken. Er wordt ook nergens onderscheid gemaakt tussen een zomer- en een winterperiode, stelt de rechter. En dus hoeft de Omgevingsdienst niet te handhaven.
Teleurstelling
Deze uitspraak is een onaangename verrassing voor Van Broekhoven. “Het is een behoorlijke teleurstelling, moet ik zeggen. Ik had er wel op gerekend dat de rechter niet overal in mee zou gaan, maar dat rechter zegt: ‘die vergunning staat zomerschaatsen gewoon toe’, dat had ik niet verwacht. Dat staat niet in de vergunning. Er staat heel duidelijk in de aanvraag: ‘wij willen in de winter schaatsen’. Het is toch nooit zo dat je meer vergund krijgt dan je aanvraagt?”
Te veel CO2
Waar het Milieudefensie vooral om gaat is dat de ijsbaan, door in de zomer open te zijn, te veel CO2 uitstoot. Het zou gaan om 20 ton CO2 per week. Volgens de rechter staat er in de vergunning echter niets over een maximale uitstoot van CO2. “Dat klopt. De rechter en Omgevingsdienst hebben dat ook steeds gezegd. Wij hebben aangegrepen wat er in de vergunning staat, in dit geval dat de ijsbaan niet open mag in de zomer.”
Klimaatnoodtoestand
Desondanks blijft Van Broekhoven strijden voor minder CO2-uitstoot door de ijsbaan. “We gaan naar de politiek toe. Naar de wethouder, maar nog meer naar de raad. De raad heeft de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, een tijdje geleden. Dat is niet gratis. Je kunt wel zoiets roepen, maar als je dan zoiets als dit zomaar gaat toestaan, dan sta je toch ook voor gek als raad, als je er dan verder niets mee doet. Dus we gaan ze er wel op aanspreken. Maar ja, juridisch zijn we uitgepraat nu.”
“Er gebeurt bijna niets tegen CO2-uitstoot in Haarlem”
De gemeente Haarlem zegt echter landelijk ‘koploper’ te zijn als het gaat om duurzaamheid. “Ja, dat zeggen ze. Maar kijk naar de CO2-uitstoot van Haarlem. Die kun je vinden op een landelijke site en je ziet dat die helemaal niet afneemt. Het is al jaren een vrijwel constante uitstoot: het werkt dus niet. Je ziet trouwens ook heel weinig beleid. Er gebeurt bijna niets tegen die CO2 uitstoot.”
En de autoluwe zones in de stad dan, bijvoorbeeld? “Die binnenstad is al 20 jaar autoluw. Er is nu een straatje bijgekomen. Dat vind ik een zwaktebod van de gemeente, eerlijk gezegd.”
“Als het niet via de rechter kan, kun je altijd druk uitoefenen”
Hoe denkt Van Broekhoven de politici met zijn boodschap te bereiken? “Wij gaan zeggen: ‘jongens, dit is zo absurd. Laat dit niet toe. Draag het college op om dit tegen te houden, op welke manier dan ook.’ Als het dan niet via de rechter kan, dan kun je altijd druk uitoefenen. Nu de rechter niet thuis geeft, ligt de bal nu gewoon daar. We zullen hem ook duidelijk in hun handen spelen. Ik ben benieuwd hoe daarop gereageerd wordt.”