Mohamed rolt met zijn rolstoel trots door de gang van het Haarlemse Pieter Teylers huis. “Daar hang ik”, wijst hij naar een portret van zichzelf. De nog jonge Mohamed doet samen met zijn klas mee aan een project van Vincent Lamers. “Leerlingen van basisschool de Parel doen mee met een project waar ze portretten maken van leerlingen van een andere basisschool”, vertelt Vincent.
“De leerlingen op de Parel zitten daar niet omdat ze stinkvoeten hebben”, duidt Vincent de beperkingen van de leerlingen. De andere school is de Piramide, een reguliere basisschool midden in Schalkwijk. “Ze komen door dit project met elkaar in contact en leven zich in, in elkaars beleefwereld”, vertelt Vincent.
Tekst gaat door onder de video.
Vincent is leraar op de basisschool de Parel en zet zich in voor inclusie van mensen met een beperking. Voor het Teylers museum is hij daardoor een soort hedendaagse Pieter Teyler. “Wij hebben acht sleutelfiguren aangewezen die mensen verbinden met de stad en elkaar. Deze mensen hebben wij gevraagd het Pieter Teylershuis te gebruiken voor de verbinding van deze mensen”, vertelt Enzo Vredegoor van het Teylers museum.
Wie was Pieter Teyler?
Pieter Teyler van der Hulst, geboren in 1702, was een vermogende Haarlemse zijdehandelaar en bankier. Tijdens zijn leven was hij een aanhanger van de zogenoemde Verlichting. Deze stroming stond voor de bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling, om de mensen zo onafhankelijk te maken van bestuurders, zoals kerk en koning.
Tekst gaat door onder de foto.
Na de dood van Pieter Teyler, werd de Teylers Stichting opgericht om zijn erfenis te beheren. Pieter Teyler had vijf vrienden aangewezen als eerste directeuren van deze stichting. De erfenis bestond naast geld uit een collectie van o.a. munten, boeken, tekeningen en prenten. De stichting besloot om achter het huis van Teyler een openbaar gebouw te maken waar deze en nieuw aan te schaffen collecties gebruikt en tentoongesteld konden worden. Het eerste Nederlandse museum is geboren.
Op 25 maart 1702 werd Pieter Teyler geboren. Naast het stimuleren van kunst en wetenschap, vond Pieter Teyler ook armenzorg zeer belangrijk. Al tijdens zijn leven liet hij een hofje bouwen voor armlastige vrouwen. Een leuk detail uit zijn testament is dat de bewoonsters van het door hem gebouwde hofje op zijn verjaardag op krentenbrood getrakteerd worden. Nog steeds eten zij krentenbrood op 25 maart. Inmiddels eten de medewerkers van het museum dit ook en trakteren zij iedereen in het museumcafé ook op krentenbrood.
De sterfdag van Teyler is op 8 april, tot deze datum heeft het museum speciale evenementen en tentoonstelling in het Pieter Teylers huis. Het finale moment is een soort Mexicaanse ‘Dias de los muertos’.