Het Haarlemse Museum van de Geest presenteert ‘Over het hoofd gezien’, een interactieve online-tentoonstelling over zorgen voor de geest in coronatijd. “De pandemie, die ons al ruim een jaar in de greep houdt, is van grote invloed op onze mentale gezondheid. Maar wat betekent dat voor hulpverleners en cliënten in de Geestelijke Gezondheidzorg”, zo presenteren zij de tentoonstelling.
Het zijn allemaal verhalen over wanhoop, angst en veerkracht, vastgelegd in foto’s en webdocumentaires. Zij tonen samen een wereld die tijdens de crisis over het hoofd is gezien. ‘Over het hoofd gezien’ is levende geschiedenis. Gedurende de pandemie en in de nasleep ervan zijn verhalen te zien uit een sector die veelal voor buitenstaanders gesloten blijft. Mensen die vaak worden vergeten krijgen een stem. Zo lees je de corona-ervaringen van daklozen, vluchtelingen en slachtoffers van huiselijk geweld.
Ook de bezoekers wordt naar hun ervaringen gevraagd. Hoe zorg jij voor je geest in coronatijd. Wat is er volgens jou ‘over het hoofd gezien’? Deel je foto, een object, tekst of moment waaraan je denkt als het gaat over de coronapandemie. Een selectie wordt vervolgens onderdeel van de expositie. De multimediale verhalen, deels gebaseerd op een serie gepubliceerde artikelen in Trouw, worden gepresenteerd op www.degeestonline.nl/overhethoofdgezien, een site van Museum van de Geest. De tentoonstelling is een ‘groeiproject’: er komen steeds meer verhalen bij.
De online-tentoonstelling wordt gelanceerd op woensdag 12 mei, dat is ook de ‘Dag van de Verpleging’.
Museum van de Geest heeft twee vestigingen; een in Haarlem en in Amsterdam