Sinds het begin van dit jaar verbleef een aantal konijnen al in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar daar zat tot vandaag nog een hek omheen. De pas vrijgelaten dieren zijn met zijn tweeëntwintigen en maken deel uit van een groter begrazingsplan in het gebied. Ze komen uit een ander natuurgebied waar de populatie voor overlast zorgde.
In het verleden leefde er al een grote populatie konijnen in de Waterleidingduinen, maar een virus veroorzaakte massale sterfte. “Als ik het zou moeten schatten, is dat wel met 90%, al is dat natte vingerwerk,” vertelt Nathalie Delfos van Waternet. Om dit nu te voorkomen, zijn de nieuwe konijnen ingeënt tegen virusziekten.
De konijnen zorgen met hun gegraas en gegraaf voor het behoud van specifieke planten en zijn ook prooi voor roofvogelsoorten. Om de overleving van de konijnen te waarborgen, zal de beheerder verschillende stimuleringsmaatregelen nemen, waaronder het maaien van konijnenweides.
De konijnen zullen worden gemonitord met behulp van wildcamera’s, waarbij de beelden worden geanalyseerd voor eventuele aanvullende maatregelen om de overlevingskans te vergroten. Het succes van het project wordt bepaald door de waarneming van jonge konijnen volgend voorjaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Win Win
De konijnen zijn gevangen in Luistenbuul, een rivierduin gelegen in het Natura 2000-gebied Uiterwaarden Lek (Zuid-Holland). Daar veroorzaakte de konijnenpopulatie overlast doordat ze te groot was geworden en te veel planten aten, waardoor deze zich niet goed meer konden verspreiden.
Nadat de konijnen waren gevangen, zijn ze twee weken lang in zogeheten warandes geplaatst. Dit zijn met gaashekken afgeschermde plekken in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar al voorgegraven holen zijn. Dit geeft de dieren de kans om op een veilige manier te wennen aan de nieuwe leefomgeving.
Maandag zijn er gaten gemaakt in de hekken zodat de konijnen uit de omheining kunnen. Ook is er nu ruimte om eronder door te graven. “Het is niet zo dat de konijnen vanochtend stonden te trappelen om eruit te kunnen,” vertelt Delfos. “Tegen onze verwachting waren er toch al enkele over het hek heen geklommen.”
Volgens de uitvoerders is alles op een diervriendelijke manier gebeurd. Het project wordt medegefinancierd door subsidies van de provincies Noord- en Zuid-Holland. Voorlopig blijven de warandes staan, om in de toekomst nog meer konijnen te kunnen plaatsen. Het is echter nog niet duidelijk of dat gaat gebeuren. “Dit hangt af van veel factoren, zoals vergunningen, en ook hoe deze groep het doet.”
Daarnaast is het belangrijk dat ze uit eenzelfde soort gebied komen. “De beheerder van het gebied waar nu te veel konijnen zijn, onderzoekt of deze verspreid kunnen worden in het eigen gebied. Wij weten dus nog niet of er meer konijnen komen”