De natuur in de Kennemerduinen staat onder druk. Luchtverontreiniging, geluidsoverlast en verstedelijking belasten het milieu zwaar, zegt directeur Marc Janssen van de Stichting Duinbehoud tegenover Haarlem105.
“Tata Steel is één van de grootste vervuilers van Nederland”
Vooral stikstof vormt een grote bedreiging voor de natuur. “Dat merk je aan het feit dat duinriet, braam en duindoorn kleinere planten overwoekeren”, aldus Janssen. “Dit komt door de uitstoot van stikstof. Tata Steel is een grote veroorzaker hiervan. Het is één van de grootste vervuilers van Nederland. Het bedrijf stoot net zoveel stikstof uit als 500 agrarische bedrijven. Sommigen geven de schuld aan de boeren, maar er is een aantal grote bedrijven dat veel meer stikstof uitstoot dan agrariërs.”
Stichting Duinbehoud is in gesprek met de gemeente om te bekijken welke maatregelen kunnen worden getroffen om de stikstofuitstoot door onder andere Tata Steel te verminderen. “Het Ministerie van Justitie is onlangs in het geweer gekomen tegen vergunningen van Tata Steel. Zo’n bedrijf moet gewoon een goede ‘wasinstallatie’ hebben voor zijn uitlaatgassen. Daarmee kun je alle vervuilende stoffen er zo uithalen. Stikstof is daar één van.”
Uitstoot en geluidsoverlast door Circuit Zandvoort
Ook het autocircuit van Zandvoort zorgt voor behoorlijk veel uitstoot van stikstof. “Daar heb je vervuiling door uitlaatgassen.” Daarbij veroorzaakt het circuit een gigantische geluidsoverlast, zegt Janssen. “Zeker tijdens de races. De miljoenen bezoekers van het duingebied hebben daar voortdurend last van. En het probleem is zo gemakkelijk op te lossen, door over te gaan op elektrische auto’s.
Hoe pakt de stichting dit probleem aan? “We gaan continu het gesprek aan met het circuit en proberen druk uit te oefenen. We worden aangehoord en krijgen netjes antwoord, maar concrete maatregelen zien we nog niet. Op een gegeven moment moeten de overheden (de gemeente en de provincie) het lef hebben om de vergunningen te herzien en te actualiseren aan de moderne situatie.”
“Elke groene plek in Bloemendaal wordt benut voor een villaatje”
Een derde bedreiging voor de natuur in de duinen is de verstedelijking. “Dat zien we in de hele binnenduinrand gebeuren. De gemeente Bloemendaal was ooit één van de mooiste en groenste gemeentes van heel Nederland, met allemaal landgoederen en weilanden ertussen. Je ziet in dit gebied voortdurend verstedelijking en dat proces gaat door. Elke open groene ruimte wordt weer benut voor een villaatje, een nieuw bouwwerk. Wij willen dat een halt toeroepen om de groenstructuur overeind te houden.”
Biodiversiteit
Toch heeft de gemeente Bloemendaal een belangrijke stap gezet, stelt Janssen. “De gemeente is onlangs aan de slag gegaan met een biodiversiteitsplan. Het zou mooi zijn voor de gemeente Haarlem om ook eens te werken aan een biodiversiteitsplan.”
Over het algemeen is de biodiversiteit in de Kennemerduinen in de afgelopen twintig jaar vergroot. “Dat is heel goed gelukt. In het jaar 2000 is de waterwinning gestopt. Daardoor heeft de natuur zich goed kunnen herstellen. Je komt daar schitterende bloemen tegen, zoals allerlei bloeiende orchideeën. Het is een groot succes geweest.”