Het kabinet gaat naast het gebruikelijke begraven en cremeren ook resomeren wettelijk mogelijk maken. Bij deze techniek wordt het lichaam van een overledene opgelost in een verwarmde vloeistof. Maar is Nederland daar wel klaar voor en wat betekent het voor de begrafenisbranche?
Een beginnend Haarlems bedrijf dat uitvaarten verzorgt reageert tegen Haarlem105:
“Wij zijn hier om te beginnen nog niet op uitgerust. Het is een heel anders proces dan cremeren of begraven. Er is een ander soort techniek voor nodig dan de processen bij cremeren, met een installatie die wij nog niet in huis hebben. Voor het aanbieden van de uitvinding zijn fikse investeringen nodig waar wij liever nog mee wachten. Des te meer omdat ik zeker weet dat mensen hier eerst aan moeten wennen, het vraagt een andere mindset. Aan cremeren zijn Nederlanders gewend omdat het gewoonweg veel langer gedaan wordt en daarmee vertrouwd is.
Resomeren als techniek is al langer bekend en in de media is er langzaam aandacht voor. Op de vraag of het ontstaan van interesse enigszins merkbaar wordt, antwoordt de medewerker:
“De branche merkt volgens mij over het algemeen geen belangstelling. Vragen zijn er tot nu toe niet of nauwelijks, resomeren leeft niet in Nederland, er is zelfs geen nieuwgierigheid. In Scandinavische landen is dat anders. Finland, Zweden en Noorwegen hebben duurzaamheid in een heel hoog vaandel staan. Resomeren is heel duurzaam, omdat er geen gas aan te pas komt. Vandaar dat er daar meer gebruik van gemaakt wordt. Maar Nederlanders moeten het eerst willen, daar begint het mee. En dat is nu nog niet zo.”
Vanuit de Tweede Kamer is al wel langer belangstelling voor het alternatief. Na alkalische hydrolyse, zoals het officieel heet, blijven botten en een vloeistof over. Uit onderzoek bleek dat resomeren duurzamer, ruimtebesparender en goedkoper is dan begraven of cremeren.