De komende vijf jaar wordt betaald parkeren ingevoerd in de Amsterdamsewijk en zes wijken in Haarlem-Noord. Dat maken verantwoordelijk wethouders Bas van Leeuwen en Robbert Berkhout bekend in het nieuwe voorstel over parkeren in de stad. Eerder werd de parkeernota met een paar maanden uitgesteld.
Volgens de gemeente zal het betaald parkeren stap voor stap worden ingevoerd in deze volgorde: eerst in het Ter Kleefkwartier, dan de Amsterdamsewijk, Transvaalwijk, Indischewijk, Vogelenwijk, Delftwijk en als laatst in het Vondelkwartier. Dit zijn zeven wijken die gemiddeld boven de grens van 95 procent parkeerdruk komen. In de overige wijken in de stad komt tot in ieder geval 2030 geen betaald parkeren.
Lees ook: Nieuw parkeerplan weer uitgesteld: ‘Haarlemmers moeten inspraak hebben’
De kosten voor vergunningen van bewoners blijven volgens de gemeente hetzelfde en er komt een nieuwe parkeerzone D bij in de stad. Deze zone krijgt een lager tarief dan de al bestaande zones B en C. Daarnaast wil de gemeente meer parkeerplekken creëren door vier nieuwe parkeergarages te bouwen, beter gebruik te maken van de bestaande garages en het stoepparkeren officieel toe te staan waar dit kan. Ook wordt een parkeermakelaar ingezet om te kijken waar er nog parkeerplaatsen in de buurt beschikbaar zijn.
Canadees parkeren
In het voorstel staat dat, waar ruimte genoeg is, op meer plekken in de stad ook officieel met twee wielen op de stoep geparkeerd mag worden. Waar dat Canadees parkeren, zoals dat ook wel genoemd wordt, precies wel en niet mag, wordt per wijk vastgelegd en aangegeven.
De wethouders geven aan dat er in het voorstel ruimte is voor maatwerk. Ze willen bijvoorbeeld vergunningen instellen voor essentiële beroepen en specifieke functies, zoals voor onderwijs of sport. Denk aan vergunningen voor zorgverleners, mantelzorgers en werknemers van de kinderopvang of het onderwijs.
Besluit
Het voorstel wordt donderdag 3 april besproken in de raadsvergadering. Twee weken later, op donderdag 17 april, neemt de gemeenteraad een besluit.
Lees ook: Gemeente Haarlem schuift nieuwe parkeernota door naar volgend jaar: ‘Maart is het voornemen’