‘Ondenkbaar bizar’, dat vindt abortus activiste Sterre Marrée, van het Collectief Vrije Keuze, van het afschaffen van het landelijk recht op abortus in de Verenigde Staten. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag praat Marrée over de wetgeving rond abortus in zowel de Verenigde Staten als in Nederland, en hoe die zou moeten veranderen.
Het Amerikaanse gerechtshof heeft op 24 juni het landelijk recht op abortus afgeschaft. Hierdoor wordt het in veel Amerikaanse staten illegaal om een abortus te ondergaan. In 13 staten zal in ieder geval het recht worden afgeschaft, van nog eens 13 staten wordt verwacht dat zij dit voorbeeld zullen volgen.
Het terugdraaien van het nationaal recht op abortus in Amerika, komt voor Sterre niet als een verrassing. “Het hing ook wel een beetje in de lucht. Er is in Nederland ook al het een en ander aan petities en protesten geweest, omdat deze rechtszaak toen al aan de gang was”.
Marrée, die tevens deel uitmaakt van de Haarlemse gemeenteraad namens de Actiepartij, verwachtte deze uitkomst dus al. “Ik was weinig optimistisch, helemaal als je ziet hoe conservatief het Amerikaanse Gerechtshof momenteel is”. Zes van de negen rechters zijn conservatief, waarvan drie door voormalig president Trump zijn benoemd.
Luister hier het hele interview met Sterre Marrée terug tijdens Haarlem Vandaag
In Nederland is de bedenktijd van vijf dagen voor abortus juist afgeschaft. Sterre is erg blij met deze versoepeling. “Dat vind ik een grote stap vooruit, dat van mensen die ongewild zwanger zijn uit wordt gegaan dat zij zelf kunnen beslissen wat ze met hun lichaam willen doen.”
Deze vooruitgang betekent echter niet dat we er als land al helemaal zijn, stelt Marrée. “Het is ondertussen nog steeds zo dat in Nederland abortus in het wetboek van strafrecht staat.” Een abortus uitvoeren is in principe niet legaal in Nederland. Alleen een abortuskliniek met vergunning kan en mag de behandeling legaal uitvoeren.
“Het zou zo kunnen zijn dat het recht op abortus hier ook aan het wankelen gebracht wordt”
Sterre Marrée, abortus activiste
Dit staande beleid kan volgens de activiste in de toekomst een gevaar vormen voor het vrij kiezen voor abortus. “Omdat het recht op abortus niet in de grondwet staat, zou het met een aantal tegenslagen zo maar kunnen gebeuren dat het recht hier eveneens aan het wankelen wordt gebracht”, aldus Sterre.
Als bewijs voor dit gevaar wijst ze naar de mensen die protesteren buiten de abortusklinieken. “Dat is niet alleen maar dat groepje van vijf mensen dat daar staat te bidden, daar zit een gigantische anti-abortus lobby achter.” Ook wijst ze naar de politiek, waar conservatieve partijen zoals de SGP nog altijd abortus minder toegankelijk willen maken.
Baarmoeder
Op de vraag of de nieuwe Amerikaanse wetgeving niet gewoon onderdeel is van het democratisch proces, merkt Marrée op dat deze beslissing grotendeels is gemaakt door mánnen. “Er is voor een groot deel gestemd door mensen die zelf geen baarmoeder hebben. Je kan je dan eigenlijk afvragen in hoeverre mensen, die nooit een ongewenste zwangerschap zullen ondergaan, wetten zouden mogen maken voor medemensen die dat mogelijk wel zouden kunnen meemaken.”
“Schrap abortus uit het wetboek van strafrecht”
Sterre Marrée
Sterre is dan ook beslist nog niet klaar met actievoeren. Ze wil juist naar de volgende stap, dat het uitvoeren van abortus in Nederland uit het wetboek van strafrecht wordt gehaald. Ook hoopt ze dat het recht op abortus beschermd kan worden door het in de grondwet te zetten.
Wel onderstreept ze dat veel progressieve partijen in Nederland zich juist hiervóór uitspreken. Verder hoopt ze vurig dat heel veel mensen aanstaande zaterdag naar de demonstratie in Amsterdam komen. “Dat is een demonstratie waarin we solidariteit tonen met mensen in Amerika, maar ook om de Nederlandse regering een beetje een duwtje in de rug te geven. Zo van, ‘schrap abortus uit het wetboek van strafrecht’.
Verschillen
Er zijn volgens Sterre Marrée wel belangrijke verschillen tussen de abortus-situatie in Nederland en de Verenigde Staten. In Nederland gaat de wet vooral over het uitvoeren van abortus. “Dat is iets anders dan hoe het er in Amerika voor staat, waar je nu echt berecht kunt worden voor moord als je een abortus laat uitvoeren! Zelfs in sommige gevallen wanneer je een miskraam hebt.”