De toekomst van Bevrijdingspop Haarlem staat op het spel door een tekort aan financiële middelen. Nu de overheid voor 2025 geen subsidie verstrekt moet het op een andere manier gefinancierd worden, maar de vraag is hoe. Haarlem105 belde met verschillende betrokkenen en vroeg om hun visie.
De grondlegger
“Al die bevrijdingsfestivals betrekken een miljoen mensen per jaar bij de viering van de vrijheid”, begint Ilco van der Linde, de grondlegger van Bevrijdingspop Haarlem. “De actieve betrokkenheid van die mensen bij vrijheid en democratie levert meer veiligheid op voor een land dan de drie miljard die we net weer in allerlei raketsystemen hebben gestopt. Ik vind het zo verdrietig dat het kabinet niet begrijpt dat juist dat eerste ons land sterker maakt”, reageert hij. “Ik blijf een rasoptimist. Ik hoop dat het kabinet in overleg met het Nationaal Comité en de bevrijdingsfestivals tot de conclusie komt dat dit essentieel is voor onze samenleving.”
De radiomaker
Voor de Haarlemse radiomaker en presentator Jip Rigter is Bevrijdingspop al jaren als thuiskomen. “Ik kom er al mijn hele leven, het is altijd gezellig om iedereen te zien. Daarnaast is het ook belangrijk om die dag stil te staan bij onze vrijheid”, vertelt ze. “Ik vind het heftig dat het misschien niet doorgaat. Cultuur lijkt er bij dit kabinet niet toe te doen. Ik hoop dat het komend jaar toch doorgaat, al denk ik dat het daarna steeds spannender gaat worden.”
De socioloog
Beate Völker, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht, maakt zich zorgen om de ontwikkelingen. “Je ziet sowieso een afname van bewustzijn omdat de oorlog steeds langer geleden is. De mensen die de verhalen kunnen doorvertellen zijn er straks niet meer”, begint ze. Met name voor jonge mensen is het daarom van belang dat bevrijdingsfestivals blijven bestaan, stelt Völker.
“De democratie is een groot goed en met het bevrijdingsfestival geef je aan jongeren mee welke waarde we aan democratie toekennen.” Een festival is daarvoor bij uitstek een geschikte vorm. “Het is dé manier om een jong en divers publiek met deze boodschap te bereiken.”
Festivals dragen bovendien bij aan sociale cohesie. “Je beleeft saamhorigheid, je staat met zijn allen te klappen en te zingen . In zekere zin werkt het richting verharding van de maatschappij als je dit gaat verschralen.”
De jongerenorganisatie
De afgelopen jaren mocht Nick Hoogendorp, mede-oprichter van jongerenorganisatie Triple Threat in Schalkwijk, een deel van het programma verzorgen. “Bevrijdingspop is zó’n begrip”, reageert hij. “Vroeger gingen wij als jongeren zelf naar het festival en nu spelen wij als organisatie een rol daarin.”
Hoogendorp hoopt dat Bevrijdingspop 2025 op een andere manier gefinancierd kan worden. “Misschien kan heel Haarlem, ook de jongeren, een symbolisch bedrag van bijvoorbeeld twee euro inleggen.”
Volgens hem draagt Bevrijdingspop ook bij aan de opvoeding van jongeren omtrent festivals. “Het is voor veel jongeren de eerste aanraking met zoiets. Voor mij was dat ook zo. Je ‘leert’ op zo’n festival hoe het in elkaar zit en daardoor konden mijn vrienden en ik later verantwoordelijker omgaan met andere festivals.”
De gemeente
Haarlem105 heeft de gemeente om een reactie gevraagd. Tot op heden hebben we nog geen antwoord ontvangen.
Vanavond schuift Bernt Schneiders, voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem om 18.30 aan bij de radiouitzending van Haarlem Vandaag.
Lees ook: Bevrijdingspop 2025 op losse schroeven door geldgebrek, lot in handen van gemeente