Ook dit jaar geldt er in Bloemendaal, Haarlem en Heemstede een verbod op het afsteken van vuurwerk, verkopen mag wel. André Tertsch van Mister vuurwerk verwacht niet dat het zaterdag drukker wordt omdat mensen nog last minut inkopen willen doen. “Het is allemaal goed gecommuniceerd en mensen weten ervan, het is ook niet de eerste keer dat de 31ste op een zondag valt.”
Waar hij vindt dat er goed gecommuniceerd is, vindt hij ook dat er slecht gecommuniceerd is. “Ik lees in veel kranten dat er op zondag geen vuurwerk verkocht mag worden, maar het gaat alleen om categorie 2 vuurwerk. Categorie 1 mag wel, ik ben zondag dan ook gewoon open.”
Houdt Haarlem zich aan het verbod?
Of de Haarlemmers zich net zoals vorig jaar totaal niet aan het afsteekverbod houden kan je bij Haarlem105 live zien. Vanaf 23:00 uur op oudejaarsavond tot 02:00 uur nieuwjaarsdag is de skyline van Haarlem te zien op Haarlem105 tv en internet.
Bij Enorm in Schalkwijk gaat het vuurwerk ook als warme broodjes over de toonbank. “Er geldt in 16 gemeenten een verbod en daar ligt vaak de focus op, maar gelukkig mag het in de meeste gemeenten nog wel”, vertelt een vader die met zijn zoon flink vuurwerk inkoopt.
De meeste klanten bij dit verkooppunt in Schalkwijk zijn tegen het afsteekverbod, al geeft iemand ook aan het een goede zaak te vinden. “Mijn zoontje wil wel vuurwerk, ik ben tegen maar zoals je ziet trek ik aan het kortste eind.” Ondertussen loopt hij samen met zijn glimlachende zoon de winkel uit met een flink aantal dozen vuurwerk.
In de Haarlemmerhout zijn meer mensen tegen vuurwerk te vinden en dus voorstanders van het verbod. Veel hondeneigenaren geven aan dat hun huisdieren last hebben van de harde knallen. Ook de schade aan het milieu en mogelijk gevaarlijke situaties geven mensen als reden om voor een afsteekverbod te zijn. “Vroeger heb ik het ook gedaan en vond ik het leuk. Inmiddels ben ik wat ouder en ben ik me ook bewust van de consequenties en heb ik mijn mening veranderd”, vertelt een vrouw die haar hond uitlaat.
Tertsch snapt de bezwaren van mensen. “Natuurlijk wil je geen harde knallen en ongelukken, maar dat gebeurt voornamelijk met illegaal vuurwerk. Wanneer je een grote legale pot in een bushokje zet en afsteekt heb je hooguit wat zwarte plekken, leg er een cobra in en je blaast het hele hokje op.”
Vierwerk
Volgens vuurwerkverkoper Tertsch innoveert het legale vuurwerk volop. Hij vindt het daarom vervelend dat het zo vaak negatief in het nieuws komt. “Het hele initiatief van de branche om het vierwerk in plaats van vuurwerk te gaan noemen is volgens mij gewoon om het eens positief in het nieuws te laten komen. terwijl er genoeg andere reden zijn, zo is het legale vuurwerk ook dit jaar weer veiliger, de potten zijn minimaal anderhalf keer breder dan dat ze hoog zijn, waardoor deze nooit om kunnen vallen. Er zit nu bijna geen plastic in en volgend jaar helemaal geen plastic meer.”
Het is volgens Tersch dan ook meer dan onderdeel van de oud en nieuw traditie. “Wat doe je om 12 uur als we niks mogen afsteken? Ga je dan naar buiten lopen en schreeuwen: ‘Gelukkig nieuwjaar’? Nee, vuurwerk maakt dit feest. Wij zien ook dat mensen dit gewoon blijven kopen en afsteken, ook hier in Haarlem.”
Vorig jaar gaf Tersch aan dat hij samen met andere Haarlemse vuurwerkverkopers graag in gesprek wilde gaan met de burgemeester. “Helaas is dit gesprek er niet van gekomen”, vertelt hij. Veel wil hij er niet over kwijt. “Ik vind gewoon dat als je een probleem met iets of iemand hebt je met elkaar moet praten, helaas gebeurt dat nu niet.”
Petitie
Haarlemmer Timo la Fleur, die vorig jaar een petitie tegen het verbod startte, heeft deze petitie dit jaar weer online gezet. “Het voor mij de leukste traditie van het jaar.” Dat het verbod er weer is zal een flinke teleurstelling voor hem zijn omdat hij vorig jaar hoopte dat het dit jaar niet zou gelden. Al denkt hij niet dat er ooit een landelijk verbod komt.
De traditie begint voor Timo al met voorpret bij het uitzoeken welk vuurwerk hij gaat kopen. Traditiegetrouw gaat hij dat vervolgens met zijn vader ophalen. Vorig jaar ging onze verslaggever met het duo mee, bekijk hieronder de reportage nog eens terug.