Na het opstappen van drie wethouders in Zandvoort heeft de kustplaats snel een ‘crisiskabinet’ nodig. Dat vindt de voorzitter van de Ondernemers Vereniging, Peter Tromp. Een crisiskabinet moet volgens hem voorkomen dat Zandvoort nog dieper in een crisis raakt. Het dorp draait grotendeels op inkomsten uit toerisme en dat ligt voorlopig nog stil vanwege de coronapandemie.
Dat ‘crisiskabinet’ of ‘zakenkabinet’ moet volgens Tromp voortkomen uit een zo groot mogelijke coalitie van raadsfracties. Het nieuwe, breed gedragen, college moet volgens hem een akkoord op hoofdlijnen maken. Daarmee kan Zandvoort dan snel de gevolgen van de coronacrisis te lijf gaan, meldt hij aan NH Nieuws.
Peter Tromp: “Zandvoort draait grotendeels op toerisme en daaruit komen nu amper inkomsten. We hebben snel een nieuw college nodig dat daarmee aan de slag gaat. Laten we de verschillen in de politiek even opzij leggen en ons daarop concentreren. Dan zien we over een paar jaar wel wel weer verder. Het wordt tijd dat de politiek eens volwassen wordt.”
De wethouders zijn afgetreden na een conflict over een nieuwe weg bij het circuit in Zandvoort. De gezamenlijke ondernemersverenigingen in het dorp deden vorige week nog een oproep de strijdbijl te begraven en de politieke verschillen, juist in deze coronatijd, niet op de spits te drijven. “Wij hadden gehoopt het tij nog te keren. Helaas is dat niet gelukt”, zegt Tromp.
“Hier waren we al bang voor. Ze hebben geen zak gedaan met die brieven”, reageert Niels Priester namens de Vereniging van Strandpachters. Hij betreurt het dat de wethouders en de gemeenteraad in deze kwestie niet over hun eigen schaduw heen kunnen stappen. “Ik noem dat ongelooflijk knullig en amateuristisch.”
De politiek in Zandvoort mag wat Priester betreft eens goed in de spiegel kijken. “Ik keek vandaag naar een billboard waar vanwege de coronacrisis groot op staat: houd het vol met elkaar. Nou, wij houden ons aan die oproep van de gemeente Zandvoort, maar zij zelf doen dat niet.”
Peter Tromp noemt het een kwalijke zaak dat de politiek vooral bezig is met het uitvergroten van verschillen. “Het is als water en vuur tussen sommige fracties en hun wethouder. Dat vind ik een kwalijke zaak. Als de wethouders niet waren gevallen over die weg bij het circuit, was het over een paar maanden over iets anders geweest. Daarom zijn we nu beter af met een zo breed mogelijk gedragen college dat de hoofdlijnen kan aanpakken.”