Sinds de hoge energieprijzen voelen we ons een stuk minder gelukkig in Kennemerland, blijkt uit onderzoek van GGD Kennemerland. Vrijwel iedereen neemt energie besparende maatregelen, toch ervaren meer mensen stress en voelen zij zich minder gelukkig. Een derde van de mensen heeft zelfs moeite met rondkomen.
Aan dit onderzoek deden drie duizend mensen mee, waarvan 70 procent aangaf door de energiecrisis minder vertrouwen in de toekomst te hebben. Bijna iedereen neemt energiebesparende maatregelen. Zo zetten zij de verwarming lager en houden zij de ramen en deuren dicht om de kou te verminderen. Dit lijdt tot slecht geventileerde woningen. 30% van de respondenten geeft aan hierdoor vocht- en schimmelproblemen in huis te ervaren.
Houtkachels
Andere mensen proberen de kosten te drukken door huizen te verwarmen met brandhout. “Dit zorgt niet alleen voor luchtvervuiling, maar geeft ook overlast en is slecht voor de gezondheid”, aldus de GGD. Ruim een kwart van de onderzochte geeft aan in de winter last te hebben van stankoverlast, rookhinder of gezondheidsklachten.
Het is voor GGD belangrijk dat inwoners bewust worden welk effect hout stoken heeft op de gezondheid, daarom geven zij adviezen op een speciale website over hoe men bewuster kan stoken. Uit het zelfde onderzoek blijkt dat 60 procent van de mensen nog nooit van de advieswebsite heeft gehoord.
‘Zorgwekkend’
Het GGD Panel heeft december 2022, dus voor het energieprijsplafond, een digitale vragenlijst uitgezet. Hier kwam uit dat de inwoners minder geluk en meer stress ervaren. Voor een deel van de respondenten is zelfs sociale leven en het slaapritme verslechterd. “Dit is erg zorgwekkend”, zegt de GGD. De gezondheidsdienst zet zich daarom met de gemeentes in om deze gezondheidsverschillen terug te dringen.