De GGD Kennemerland vraagt particulieren die kippen houden met een vrije uitloop, mee te werken aan een landelijk onderzoek naar het dioxinegehalte in dergelijke eieren.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het RIKILT, een organisatie die onafhankelijk onderzoek doet naar de veiligheid en de kwaliteit van voedsel. Het RIKILT is onderdeel van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum. De regionale GGD-en, waaronder GGD Kennemerland, helpen mee aan het onderzoek.
Onderzoek in Harlingen liet zien dat eieren van particulieren die kippen houden met een vrije uitloop, in sommige gevallen verhoogde gehaltes dioxines en aanverwante stoffen bevatten. Verondersteld wordt dat dat elders ook het geval kan zijn. Het landelijke onderzoek moet daar duidelijkheid over geven.
Ben je particulier en houd je kippen met een vrije uitloop, dan kan je meedoen aan het onderzoek. Je wordt dan gevraagd circa 20 eieren te verzamelen en die in de koelkast te bewaren tot ze worden opgehaald. Ook moet een kort vragenlijst worden ingevuld. Aan het onderzoek zijn geen kosten verbonden. Er wordt tevens geen vergoeding betaald voor de afgestane eieren. Wie mee wil doen aan het onderzoek kan zich voor 25 mei melden via mmk@ggdkennemerland.nl.