Niet alleen de verkeerswethouders maken zich zorgen over de hardrijdende elektrische fietsen op de fietspaden, ook de Haarlemse burgemeester Jos Wienen en Rene Rood van de Fietsersbond zien graag dat er snel regels komen. De elektrische fiets, waar de fatbike een bekende variant van is, kunnen heel makkelijk worden opgevoerd. Rijden op een opgevoerde fiets mag niet, maar het opvoeren zelf is niet strafbaar. Dat moet anders, vertelden Wienen en Rood op Haarlem105.
Volgens René Rood van de fietsersbond zijn vooral de bestuurders het probleem. “Ik denk nog steeds dat het gedrag veel meer een rol speelt dan het voertuig. Je kunt in een gewone auto ook 200 kilometer rijden, maar dat doe je niet in de stad. We hebben het wettelijk geregeld tot 25 kilometer, maar er rijden heel veel mensen gewoon sneller dan 25. Die rijden dan op een illegale fiets.”
“In mijn tijd werden brommers wel gecontroleerd en dan kreeg je hem terug in een vierkant pakje. Die werd dan vernietigd, bij e-bikes doet de overheid er niks aan.”
René Rood, fietsersbond
Volgens Rood zijn de regels rond de elektrische fietsen aardig krom. “Je staat toe dat fietsen mogen worden opgevoerd, maar niet worden gebruikt, hoe bizar kun je het maken? Dat is Nederland, in Frankrijk is het opvoeren van een e-bike strafbaar tot 25.000 euro. Hier kom je er met een waarschuwing vanaf. In mijn tijd werden brommers wel gecontroleerd en dan kreeg je hem terug in een vierkant pakje. Die werd dan vernietigd, bij e-bikes doet de overheid er niks aan. Ze laten de gewone fietser volkomen in de steek.”
Ouders
Rood vertelt dat hij het ook bijzonder vindt dat er hele jonge kinderen al op fatbikes rijden. “Er zitten kinderen van tien, twaalf jaar op de fatbikes. Ik ben niet in voor een leeftijdsgrens. Dan ga je mensen die wel netjes op een e-bike rijden ook het recht ontzeggen om erop te rijden. Ik snap ouders ook niet hoor, dat ze dat toestaan. Het is helemaal niet gezond. Kinderen moeten hun spierkracht ontwikkelen en zeker met zo een gashendel erop ontwikkel je je spierkracht helemaal niet. Ik maak me al zorgen over de Tour de France in de toekomst.”
Handhaving
Hij legt uit wat volgens hem een mogelijke oplossing is voor het probleem. “Ik wil wel naar die strenge handhaving. Hogere boetes en in beslagname en vernietiging van illegaal en opgevoerde e-bikes. En daar horen de fatbikes ook bij. Als je dan daarbij op de fietspaden een maximum snelheid van 25 toepast, dan zijn de snelheidsverschillen niet zo groot. Maar dit doen we in Nederland dus niet, het gevolg is dat we ieder jaar toch 300 fietsdoden in het verkeer hebben en dat is heel veel.”
Ook de Haarlemse burgemeester Wienen ziet graag snel verandering in de wetgeving. “Ik maak me daar zorgen over en wij vinden ook dat er meer regels moeten komen. Het is ook goed om na te denken over een helm. Ik snap dat de e-bikes voor veel mensen een uitkomst is. Maar we moeten met z’n allen wel zorgen dat het veilig blijft op straat. Zowel op verkeerskundig gebied en op het gebied van geweld, intimidatie en overlast gevend gedrag.”
“Het klopt dat er incidenten zijn, het klopt ook dat fatbikes daar een bepaalde invloed op hebben en dat gaat samen met de lol van social media.”
Jos Wienen, burgemeester Haarlem
Op die laatste drie punten gaat het ook niet altijd goed in Haarlem en omgeving. Zo spraken diverse media over een fatbikebende, wat voor veel onrust zorgden. Vorige week maakte Wienen in een statement bekend dat er geen sprake is van een bende en dat voor het beeld dat je niet meer over straat kan in Haarlem geen aanwijzingen zijn. In het radioprogramma Haarlem Vandaag zegt hij nog steeds achter dit statement te staan. “Er zijn gewoon geen echte aanwijzingen voor een bende. Het klopt dat er incidenten zijn, het klopt ook dat fatbikes daar een bepaalde invloed op hebben en dat gaat samen met de lol van social media.”
“Ik vind het terecht dat er aandacht voor gevraagd wordt, we zitten daar ook bovenop. Alleen is het wel belangrijk dat we dat doen vanuit de feiten. Ik sluit niet uit dat er bepaalde feiten zijn die wij niet goed in beeld hebben, maar dan doe ik een dringend beroep op burgers: meld die dan. Doe dat desnoods anoniem, maar vertel wat er aan de hand is, wat je tegen komt. Zodat de politie een zo goed mogelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is.”