De leerlingen en medewerkers van het Kennemer Lyceum in Overveen moeten vanaf aanstaande maandag een mondkapje dragen op plekken binnen de school waar zij in beweging zijn. Dat laat rector Peter de Zoete weten aan Haarlem105.
Heel veel zorgen
De Zoete zei afgelopen week nog tegen deze zender dat je mondkapjes juridisch niet kunt verplichten. Vanwaar deze ommezwaai? “Er zijn toch heel veel zorgen van medewerkers en ouders van leerlingen bij ons op school. Vandaar dat we hebben besloten het mondkapje voor leerlingen en medewerkers te verplichten. De veiligheid staat natuurlijk voorop. We kunnen ook niet de anderhalve meter tussen leerlingen en medewerkers betrachten. En dus lijkt dit toch een betere oplossing dan dat we het niet doen.”
“Medewerkers voelen zich niet veilig”
Waar komen al die zorgen vandaan? “Van medewerkers die vaak heel dicht contact met leerlingen hebben. Die voelen zich daar toch niet zo veilig bij. Maar ook ouders die in de risicogroep vallen, van wie het kind bij ons op school heel veel contact met andere kinderen heeft en dus een virus mee naar huis kan brengen, maken zich veel zorgen.”
Veiligheid
Onderzoekers zijn het er niet over eens of zo’n niet-medisch mondkapje mensen wel voldoende beschermt tegen het coronavirus. “Of het mondkapje nu werkt of niet, daar houd ik me verre van. Ik ben geen dokter. Maar als we al iets kunnen doen aan het gevoel van veiligheid, dan is dat voor mij genoeg om die beslissing nu toch te nemen. En juridisch is het niet houdbaar, dus als ouders dat aanvechten, dat een leerling dat niet hoeft te doen, dan zien we wel weer verder. Maar ik ga ervan uit dat iedereen begrijpt dat dit voorlopig de beste oplossing is.”
Beweging
Waar moeten leerlingen en medewerkers het mondkapje op? “Alleen bij beweging door de school. Als je van lokaal naar lokaal loopt, in de gangen, dan gaat het mondkapje op. Zit je in het lokaal, dan mag het af. Ook in de pauze in de aula: als je zit, mag je je mondkapje afdoen, want anders kun je ook niet eten. Zodra je weer gaat lopen, moet het mondkapje op.” En hoe zit dat bij beweging binnen de klas? “Binnen de klas wordt er niet zo heel veel gelopen. Je wordt geacht binnen te komen en te zitten en je werk te doen. Maar als er gelopen zou worden binnen het klaslokaal, dan zou je je mondkapje op moeten doen.”
Andere pauzetijden
Buiten hoeft het kapje niet op. “Op zich doen we er alles aan om de leerlingen de pauze buiten te laten doorbrengen. Maar gezien het slechte weer van de afgelopen dagen is dat toch wel problematisch. We zullen ook pauzetijden gaan aanpassen, zodat minder leerlingen tegelijkertijd pauze hebben en we ook, met slecht weer, binnen leerlingen kunnen accommoderen. We zijn aan het kijken of we buiten een tent of doeken kunnen spannen, zodat het daar aangenamer is, maar dat hebben we op dit moment nog niet voor elkaar.”
Afstand tussen leerlingen
Het gaat er vooral om dat leerlingen en medewerkers voldoende afstand houden; dat geldt ook voor de personeelsleden onder elkaar. Kinderarts Károly Illy, die lid is van het Outbreak Management Team, pleitte er onlangs voor om daarnaast leerlingen onderling meer afstand van elkaar te laten houden. Wat vindt De Zoete daarvan? “Dat is ongetwijfeld een goed idee. Want iedereen heeft het altijd over die anderhalve meter afstand als een veilige afstand. Dat is op school en in de klas niet het geval. Maar wij kunnen dat niet accommoderen, want dan zou je maar negen of tien kinderen in een klas kunnen hebben. Dus als dat de richtlijn is, zullen wij hoogstwaarschijnlijk heel snel weer online gaan lesgeven. Het is eigenlijk aan die dokter om dat met de minister en het RIVM te bespreken, zodat ze daar de juiste richtlijnen naar de scholen geven.”
Het nieuwe normaal
Hoe ziet De Zoete de komende tijd tegemoet? “We zijn zeker niet de enige school die dit doet. Het Mendelcollege en het Stedelijk Gymnasium hebben mondkapjes verplicht. Daar heb ik ook contact mee gehad om te vragen hoe dat gaat op die scholen. Dat gaat heel erg goed. De leerlingen zijn er snel aan gewend. Dus ik ga ervan uit dat we dit ook op het Kennemer als het nieuwe normaal zullen gaan ervaren.”