Het nieuwe Museum van de Geest gaat ruim twee weken later open dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat komt doordat Nederlandse musea in de komende weken gesloten moeten blijven. Met deze maatregel hoopt het kabinet het coronavirus verder te kunnen indammen.
Het museum (voorheen bekend als het Dolhuys) zou eigenlijk op dinsdag 10 november de deuren openen, maar die datum valt middenin de aanstaande lockdown. Daarom heeft de culturele instelling nu gekozen voor woensdag 25 november.
“De geest is als een spier”
In het nieuwe Museum van de Geest kunnen bezoekers meer ontdekken over hun eigen geest en die van anderen, aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen. Mensen maken kennis met opvattingen van wetenschappers en filosofen over de geest. Onder hen Aristoteles, Freud en Boeddha, maar ook hedendaagse denkers, zoals arts-onderzoeker Machteld Huber en Idowu Kayenikan, een Nigeriaanse schrijver van zelfhulpboeken. Volgens Kayenikan is de geest als een spier: “Hoe meer je hem traint, hoe sterker hij wordt en hoe meer hij kan groeien.”
Verbouwing
Het museum is gevestigd in het voormalige Pest-, Dol- en Leprooshuis van Haarlem aan de Schotersingel 2. Het voormalige Dolhuys ging in april vorig jaar dicht voor een ingrijpende verbouwing. In het pand is nu onder andere een zogenoemde ‘Resonance Room’ te bezoeken: een donkere ruimte, waarin de zintuigen tot rust komen, waardoor je als bezoeker in contact komt met je eigen emoties. De oude ‘Zorgzaal’ is gerestaureerd: hierin zijn voortaan tijdelijke tentoonstellingen te zien. Het werk ‘Maar wie ik ben gaat niemand wat aan’ van kunstenares Marlene Dumas staat er in de eerste periode centraal.
Het historische hoogtepunt is, volgens het museum, de originele ‘dolcel’, die onderdeel is van het gebouw zelf. De culturele instelling presenteert niet alleen delen van de grote historische collectie over 700 jaar zorggeschiedenis, maar ook werk van eigentijdse kunstenaars, die de geest op hun eigen manieren in hun werken verbeeld hebben.