Het plan om drieduizend bedrijven die veel stikstof uitstoten vrijwillig uit te kopen, kan doorgaan volgens de Europese Unie. Dat betekent dat het kabinet in de buurt van Natura 2000-gebieden deze bedrijven een aanbod kan doen om zich te laten uitkopen. Maar wat betekent dit voor paardenpensionhouders, zoals Rutger van der Peet, die zich tussen deze gebieden bevinden? Haarlem105 sprak tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag met Van der Peet over zijn ervaringen.
Van der Peet vertelt dat hij tot op heden niets illegaals doet en vrij recent zijn vergunningen heeft gekregen. Toch voelt hij zich nu een soort van paria in de regio. “Dan ben je eigenlijk klaar en dan krijg je dit over je heen,” aldus Van der Peet. “Het stikstofverhaal en de NB-vergunning spelen al 15 jaar, dus het is niet iets wat uit de lucht komt vallen.”
Als paardenpensionhouder valt Van der Peet niet onder de categorie veeteelt, maar hij bevindt zich wel tussen de Natura 2000-gebieden. Het gaat om Natura- en Natuurrealisatie, waarbij de gebieden robuuster moeten worden gemaakt. “In de dichtbevolkte Randstad kan je gebieden niet heel veel robuuster maken, omdat er gewoon niet genoeg ruimte is. Het gaat om slechts één à twee procent vergroting van een bestaand gebied,” zegt Van der Peet.
“Er moet worden ingezet op innovatie. Wij willen echt meedenken met innovatieve oplossingen, maar dat mag niet.”
Rutger van der Peet, paardenpensionhouder
Volgens Van der Peet wordt het succes van stikstofgevoelige natuur voor nog geen tien procent bepaald door stikstof. Er zijn andere factoren die meer invloed hebben, vertelt de paardenpensionhouder. Hij benadrukt dat het uitkopen van drieduizend bedrijven niet garandeert dat de stikstofgevoelige natuur plotseling zal floreren. “Er moet worden ingezet op innovatie. Wij willen echt meedenken met innovatieve oplossingen, maar dat mag niet.”
Luister hier het hele gesprek terug