Peter Mosk (67) uit Kudelstaart is een van de patiënten die op de COVID-afdeling in het Spaarne Gasthuis in Haarlem belandde. De patiënt sprak met Haarlem105 over zijn ervaring. “Het verbaast me dat het RIVM niet met gezondheidsrichtlijnen komt. Dat ze niet adviseren hoe je je immuunsysteem opbouwt.”
Ambulance
Twee weken geleden kwam de vrouw van Mosk terug uit Frankrijk. Zijn vrouw had wat klachten en liet zich testen bij de GGD en de uitslag was positief. “Zij staat voor de klas en zou binnen 24 uur de uitslag krijgen, maar het duurde 81 uur, omdat ze bij de GGD problemen hadden. Ik begon toen ook ziek te worden. Ik ben COPD (chronische longziekte) patiënt en ik ben toen naar het ziekenhuis gegaan en daar werd ik getest. Na de test ben ik weer naar huis gestuurd met het veronderstelde COVID-19. Vervolgens werden mijn klachten zo erg dat ik zondag alsnog naar het ziekenhuis moest, ditmaal met de ambulance.”
“Nadat de test positief bleek, ben ik overgeplaatst naar de COVID-afdeling. Dat is niet de Intensive care (IC), maar het niveau voor de IC. Ik kreeg allerlei infusen en ze meten ongeveer zes keer per dag je bloeddruk en saturatie om te meten of je voldoende zuurstof hebt of niet. Ik kreeg extra zuurstof een paar liter per uur en dat wordt dan langzaam afgebouwd.”
Klachten
Sinds zondag ligt Mosk in het ziekenhuis. Hij vertelt dat hij niet zozeer benauwd was, maar hij voelde zich vooral enorm slap en ziek. Hij heeft een jasje uitgedaan, want in een week tijd is hij acht kilo lichter. “Eten kreeg ik niet naar binnen en dan heb je ook geen ontlasting meer. Ik kreeg daardoor een hele droge mond en droge huid. Daar geven ze dan via het infuus een zoutoplossing voor.”
Ingebouwde moederkloeks
Voordat Mosk overgeplaatst werd naar de COVID-afdeling lag hij op de preventieve verpleegafdeling. Daar lag hij alleen op een kamer. Zondagavond werd hij overgeplaatst naar de COVID-afdeling en hier deelde hij een kamer met ongeveer vier man. Mosk heeft buiten zijn eigen kamer niet kunnen zien hoe druk het is op de COVID-afdeling. Hij vraagt even aan de verpleegster of het hier zo druk is als in de pers wordt gezegd. ‘Zondag was het heel rustig, maar zondagavond hadden ze weer vijf opnamen. Het varieert.’, aldus de verpleegster.
Mosk vindt het maar ingewikkeld in het ziekenhuis, maar over de verpleegsters is hij heel positief. “Ik vraag me af op welke akkers die groeien. De verpleegsters zijn gewoon ingebouwde moederkloeks die continue voor je klaarstaan.” Alleen met twee zorgverleners had hij een mindere ervaring. Bij de overplaatsing van de preventieve afdeling naar de COVID-afdeling moest Mosk zijn mondkapje in de gang dragen. Hij werd daar heel misselijk van, maar als alternatief hield hij het mondkapje voor zijn mond. Dat werd niet geaccepteerd. “Wij bepalen hoe het gaat en niet u.”, kreeg Mosk van de verpleegsters te horen. Volgens hem zijn de mensen gewoon bang.
Immuunsysteem
Mosk vindt dat er veel angst wordt gezaaid in de maatschappij, terwijl dat volgens hem niet in die mate nodig is. Hij vindt dat de overheid meer aandacht moet geven aan het versterken van het immuunsysteem in plaats van alleen maar noodwetten verordenen. Inmiddels gaat het stukken beter met Mosk en mocht hij dinsdagmiddag naar huis.
In Nederland neemt het aantal besmettingen hard toe en daarom maakte de overheid gisteravond nieuwe coronamaatregelen bekend. De situatie is gecategoriseerd als niveau 4 en is ‘zeer ernstig’, waardoor Nederland in ‘gedeeltelijke lockdown’ gaat. Mocht het aantal besmetting niet omlaag gaan, dan dreigt een volledige lockdown, zei premier Rutte gisteren op een persconferentie. De nieuwe maatregelen gelden vanaf woensdagavond voor tenminste vier weken.