Patronaat heeft het IJzeren Podiumdier 2024 gewonnen voor de meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid. Deze prestigieuze vakprijs, uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), werd afgelopen weekend in Groningen overhandigd. “Het is hartverwarmend hoeveel positieve reacties we hebben gekregen”, zegt Lobke Borsboom, adjunct-directeur van Patronaat.
Ook andere sterke initiatieven waren genomineerd voor deze prijs, waaronder Into the Great Wide Open en MOJO met de festivals Pinkpop, Lowlands en Down The Rabbit Hole. Toch wist Patronaat de jury te overtuigen met hun innovatieve en gedurfde aanpak.
Patronaat onderscheidde zich met een reeks initiatieven, waaronder het bannen van plastic flesjes, het aanbieden van vegetarische maaltijden en het gebruik van duurzame inkoopcriteria, zoals lokale en milieuvriendelijke producten. Het poppodium heeft een ambitieus doel: 49 procent minder CO₂-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2006.
In 2024 waren al significante resultaten zichtbaar: een daling van 31 procent in uitstoot per bezoeker en 43 procent per evenement. “We durven bewuste keuzes te maken, ook als die niet de makkelijkste zijn”, vertelt Borsboom.
Tekst loopt door onder de foto’s.
Samenwerkingen
Naast eigen initiatieven werkt Patronaat samen met andere poppodia, zoals 013 Tilburg en TivoliVredenburg Utrecht, in het project ‘Genoeg Gewaste’. Binnen deze community of practice wordt gewerkt aan het meten en verbeteren van duurzaamheid in de hele podiumsector.
“Met de Milieubarometer brengen we bijvoorbeeld de CO₂-voetafdruk per bezoeker in kaart. Zo kunnen we als branche samen een stip op de horizon zetten”, legt Borsboom uit.
Beleving en duurzaamheid hand in hand
Voor Patronaat staat de bezoekerservaring centraal, zonder concessies te doen aan duurzaamheid. “We willen dat mensen genieten van concerten en feesten en tijdens dat bezoek min of meer ‘per ongeluk’ een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten. Het moet natuurlijk aanvoelen, zonder dat we ons groene verhaal opdringen”, zegt Borsboom.
Blijven vooruitkijken
Hoewel de duurzame ambities niet zonder uitdagingen komen, blijft Patronaat vastberaden. “Soms zijn duurzame keuzes duurder, en we hebben niet overal invloed op, zoals de reisbewegingen van artiesten en bezoekers. Je wilt graag in Haarlem op de kaart staan met unieke artiesten die vaak van ver moeten komen, maar dat gaat soms heel erg tegen je duurzaamheidshart in. Dat zijn dingen waar we tegenaanlopen, maar we houden de moed erin. We laten onze rol in de industrie zien door hierover in gesprek te gaan”, vertelt Borsboom.