Bijna alle Haarlemse politieke partijen pleiten voor behoud van een volwaardig Spaarne Gasthuis in Haarlem. Om financiële redenen is de kans aanwezig dat de hoofdlocatie van het ziekenhuis naar Hoofddorp verhuist. De vraag is hoe haalbaar deze wens van de Haarlemse politiek is.
De partijen dienen de motie in om een signaal af te geven aan het college en het Spaarne Gasthuis. De motie is een initiatief van Jouw Haarlem, SP en OPHaarlem. Fractievoorzitter Moussa Aynan van Jouw Haarlem: “Wij vinden dat Haarlem een ziekenhuis binnen de stadsgrenzen moet hebben. Het heet bovendien Spaarne Gasthuis en het Spaarne stroomt niet door Hoofddorp. Naast de naam heeft het ziekenhuis ook een rijke geschiedenis”, aldus Aynan.
“Ik vind dat het Spaarne Gasthuis aan de stad verplicht is om met het stadsbestuur in gesprek te gaan en te kijken wat de mogelijkheden zijn om hier een volwaardig ziekenhuis te behouden.”
‘Sneller in Hoofddorp’
Trots Haarlem is de enige partij die zich onthoudt van stemming wegens belangenverstrengeling, omdat fractievoorzitter Sander van den Raadt werkzaam is voor het Spaarne Gasthuis. Maar anders zou hij de motie naar eigen zeggen ook niet ondersteunen. Van de discussie Haarlem of Hoofddorp begrijpt hij weinig. “In de wetenschap dat Haarlem straks een 30 kilometerzone wordt, ben je straks sneller van Haarlem Noord in Hoofddorp dan in Haarlem Zuid”, reageert hij.
Luister ook: VVD-raadslid wil hoofdlocatie in Haarlem houden: ‘De stad heeft recht op volledig ziekenhuis’
“Daarnaast wordt het verschil tussen een volledig ziekenhuis en een poli-ziekenhuis verkeerd begrepen. Men denkt dat een ‘hoofdziekenhuis’ het beste is, terwijl de bezoekersstroom van een poli-ziekenhuis hoger is.”
Symboolpolitiek
De motie heeft vooralsnog vooral symbolische waarde, want uiteindelijk mag het Spaarne Gasthuis zelf de afweging maken waar de hoofdlocatie komt. “Soms kan een gebaar als symboolpolitiek gezien worden, maar symbolen hebben ook kracht”, vindt Aynan (Jouw Haarlem). Ons doel is niet alleen symbolisch, we willen dat het college in actie komt om het Spaarne Gasthuis te behouden.”
In een reactie aan Haarlem105 spreekt het college steun uit voor de motie: “Het college onderschrijft de oproep en zal zich, binnen de mogelijkheden die zij heeft, inspannen voor het behoud van het volwaardige ziekenhuis”, aldus een woordvoerder van de gemeente namens het college. Hoe het college zich daar precies voor wil gaan inspannen, blijft onduidelijk.
‘Begrip voor de zorgen’
Het Spaarne Gasthuis heeft begrip voor de zorgen die in de motie geuit worden. “We begrijpen dat dit vragen oproept. We waarderen de betrokkenheid van de gemeenteraad en inwoners”, laat een woordvoerder weten in een schriftelijke reactie.
Begin deze zomer maakte het ziekenhuis bekend af te zien van de plannen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Haarlem Noord om financiële redenen. Het toegankelijk houden van zorg vormt daarom een uitdaging nu de vraag naar zorg stijgt en het ziekenhuis kampt met personeelstekorten. Daarom wil het ziekenhuis liever investeren in de huidige locaties in Haarlem Zuid en Hoofddorp, waarvan één van de twee locaties de hoofdlocatie zal worden.
Luister terug: Voorzitter Leon Aarts licht de keuze van het Spaarne Gasthuis toe om niet te bouwen
“We onderzoeken nu zorgvuldig de scenario’s, waarbij we kijken naar de mogelijkheden voor zowel een 24-uurs klinisch ziekenhuis als een dagziekenhuis”, aldus de woordvoerder. “Begin december hebben we een afspraak met de gemeenteraad om onze plannen en het onderzoeksproces verder toe te lichten. Hoewel er nu nog geen definitieve besluiten zijn genomen en het onderzoek is gestart, is ons doel een toekomstbestendige zorgoplossing voor de hele regio.”
Heerlen
Het Spaarne Gasthuis is niet het enige ziekenhuis dat te maken heeft met financiële uitdagingen en personeelstekorten, met het centraliseren van zorg tot gevolg. Recentelijk werd in Heerlen besloten de spoedzorg van het Zuyderland Medisch Centrum te verplaatsen naar de locatie in Sittard-Geleen. Het gevolg is dat inwoners van Heerlen en omstreken nu verder moeten reizen. Ondanks weerstand van inwoners uit Heerlen en de lokale politiek kon de verhuizing niet voorkomen worden.