“Als je ziet wat er met textiel gebeurt wat niet meer wordt gedragen, dat verdwijnt in de woestijn van Zuid-Amerika of in de rivieren van Afrika. Het is afschuwelijk als je die beelden ziet”, verklaart Carien Reinking haar inzet voor eerlijke mode, oftewel Fair Fashion. Deze maand heeft ze haar eigen pop-up winkel die van woensdag tot en met zaterdag geopend is.
“Je kan hier kleding ruilen en vermaken. Het is de bedoeling dat je het zelf doet maar als het niet lukt help ik je”, lacht Reinking. Ook met kapotte kleding kun je terecht in de tijdelijke winkel om het te maken. “Wij geven de komende maand zelfs workshops.”
Naast het ruilen en repareren van kleding dient de winkel ook een ander doel. “Het moet mensen bewuster maken dat het anders kan. Hoe gaan we om met ons textiel en onze kleding”, vertelt de Haarlemse wethouder Robbert Berkhout. “Ik heb wel eens het idee dat mensen geen goed beeld hebben bij ons doel om in 2040 volledig circulair te zijn. Hier zie je laagdrempelig waar het om gaat. Heb je een kapotte spijkerbroek laat je die dan maken, of koop je een nieuwe?”
“Ik voel mij heel erg schuldig over de vervuiling die dat veroorzaakt”
Sophie le Noble, student InHolland
Om die boodschap uit te dragen hebben meerdere studenten van InHolland een expositie gemaakt. “Het is allemaal rondom de R-ladder”, legt student Sophie le Noble. De zogeheten R-ladder bestaat uit zes trede naar een beter milieu en moet bedrijven helpen om circulair te ondernemen.
Tijdens het maken van de expositie werden de studenten die bezig zijn met duurzaamheid ook met hun eigen gedrag geconfronteerd. “Ik heb in totaal maar vier kledingstukken in mijn kast die iets van duurzaam zijn, waaronder een paar gerecyclede sokken die ik gewonnen heb”, vertelt student Le Noble.
Ze herkent zich in het huidige stereotype van de zogeheten weggooi generatie. “Ik gooi spullen snel weg en koop ook snel weer nieuw. Ik voel mij heel erg schuldig over de vervuiling die dat veroorzaakt. Het is ook eigenlijk niet eerlijk. Mensen moeten weten dat de industrie op ons gevoel inspeelt en heel vervuilend is. Ik hoop dat mensen hier met hetzelfde gevoel naar buiten lopen als ik.”
Dutch Sustainable Fashion Week
De opening van het de winkel valt samen met de start van de Dutch Sustainable Fashion Week. In Haarlem kunnen mensen een route lopen langs duurzame ondernemers, te herkennen aan de groene kledinghangers die op de stoep voor de winkels zijn afgebeeld. De tijdelijke winkel van Reinking is nog tot 28 oktober te vinden aan de Gedempte Oude Gracht 3 in Haarlem.