Om ervoor te zorgen dat je tuin blijft groeien en bloeien, is het handig om een beetje om je heen te kijken. Welke planten groeien er eigenlijk in de natuur in de buurt? Dat is de gedachte achter het project ‘De Duintuinen’. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt Rob Meijers van het Instituut Voor Natuureducatie (IVN) over dit initiatief.
“Duintuinen zijn eigenlijk een stukje natuur in je eigen tuin”, legt Meijers uit. “Het idee is ontstaan vanuit het nationaal park Zuid-Kennemerland om de natuur te ondersteunen. De natuur heeft het moeilijk en door je tuin op een meer natuurlijke manier in te richten, help je de insecten en vogels die hier van nature voorkomen.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
Het project ‘De Duintuinen’ werd vorig jaar ook gedaan en heeft veel enthousiaste deelnemers gekend. “Veel mensen zijn zelf aan de slag gegaan”, vertelt Meijers. “We hebben al zo’n dertig tuinen op onze website staan waar mensen kunnen zien wat er mogelijk is. Je merkt dat zelfs mensen die eigenlijk al best veel met hun tuin doen, echt iets leren over dat het natuurlijk inrichten van de tuin de natuur helpt. Dat is voor veel mensen een eyeopener.”
Kleine aanpassing
Volgens Meijers kunnen kleine aanpassingen al snel een groot verschil maken. “Het gebruik van inheemse planten is bijvoorbeeld erg effectief. Die zijn steeds beter beschikbaar en als je planten in je tuin zet die hier al voorkomen, dan komen ook de insecten op af die hier altijd voorkomen. De tuin af en toe verwaarlozen, niet te veel opruimen, dat is heel goed voor de natuur.”
Een andere tip die Meijers deelt, is om jezelf in te leven in de dieren die je graag in je tuin wilt zien. “Verplaats je eens in een vogel of een dier dat je graag in je tuin zou willen hebben. Kijk dan eens naar je tuin door de ogen van een egeltje bijvoorbeeld. Heeft zo’n egel dan iets te eten? Kan hij ergens schuilen? Is het een goede plek voor een egel? Zo kun je echt wel op een hele simpele manier met je eigen tuin aan de slag.”
“De natuur heeft het moeilijk en door je tuin op een meer natuurlijke manier in te richten, help je de insecten en vogels die hier van nature voorkomen.”
Rob Meijers, Instituut Voor Natuureducatie
Als IVN speelt de organisatie een belangrijke rol in het bewustmaken en stimuleren van mensen op het gebied van natuur. “We organiseren excursies, bezoekersdagen en staan op infomarkten,” vertelt Meijers. ” Ik heb een paar weken geleden op de Biomarkt in de Haarlemmer Kweektuin gestaan. We proberen vooral mensen te informeren en te stimuleren om zelf aan de slag te gaan.”
Zelf aan de slag
Op de website van de Duintuinen is een uitgebreide plantenlijst te vinden en in welke tuinen deze planten het beste passen. “Er staat ook een lijstje op met tuincentra en hoveniers die actief zijn. Verder heb je gewoon hele mooie plekken waar je kunt gaan kijken om ook geïnspireerd te raken. De Haarlemmer Kweektuin is een goede plek, Thijsse’s Hof in Bloemendaal is een hele mooie, echt originele tuin”, legt Meijers uit.