Projectontwikkelaar Lingotto baalt van de recente beslissing van de Haarlemse gemeenteraad om hen financieel niet tegemoet te komen voor de verbouwing van de Egelantier. Vanwege gestegen bouwkosten is dit volgens hen hard nodig om het projectplan te kunnen realiseren. De gemeenteraad legt deze verantwoordelijkheid echter bij de projectontwikkelaar.
Het is nog onduidelijk wat voor gevolgen de beslissing van de raad heeft voor de toekomst. “We zijn verbaasd. Er heeft gedegen onderzoek in opdracht van het college plaatsgevonden, het voltallige college heeft vervolgens met het voorstel ingestemd en nu stemt de raad het weg”, reageert Annet Elzenaar van Lingotto bij Haarlem105.
Na jarenlange leegstand zag de gemeente Haarlem in 2021 het meest in het plan van Lingotto waarna in mei 2022 de koop rond was. De projectontwikkelaar moet van het leegstaande pand een hotel maken. De Actiepartij, PvdA, JouwHaarlem, SP, OPHaarlem en de PvdD willen echter geen rekening houden met kostenstijgingen voor de verbouwing en hebben afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering een aanpassing in het voorstel bedongen zodat de gemeente financieel niet hoeft bij te springen.
Lees ook: Leegstand of lappen? De gemeente trekt extra geld uit voor de Egelantier
Risico’s dragen
Raadslid Danny van Leeuwen van de Actiepartij vindt dat ontwikkelaars zelf financiële risico’s moeten dragen. Maar Lingotto noemt dat argument niet steekhoudend. “Er is namelijk geen sprake van normale economische omstandigheden”, aldus Elzenaar. Volgens haar is er onvoldoende ruimte voor creativiteit binnen het kader van de gemeente voor de invulling van de Egelantier. “Dat leidt tot problemen bij extreme kostenstijgingen.”
“Het is aan de ontwikkelaar om met de gegeven voorwaarden te laten zien wat mogelijk is.”
Danny van Leeuwen, Actiepartij
Van Leeuwen erkent dat de economische omstandigheden ongunstig zijn, maar vindt wel dat er genoeg ruimte voor creativiteit is binnen de door de gemeente geschepte kaders. “Het is aan de ontwikkelaar om met de gegeven voorwaarden te laten zien wat mogelijk is.” Volgens hem is de houding van de gemeenteraad ‘welwillend’ en zijn ze de ontwikkelaar alsnog tegemoet gekomen.
Precedentwerking
De politieke partijen die een stokje hebben gestoken voor financiële steun voor Lingotto, voeren ook het risico op precedentwerking op als argument. Zij maken zich zorgen dat het andere ontwikkelaars kan aansporen om ook financiële tegemoetkomingen te vragen voor commerciële projecten. “Dat begrijpen wij niet”, zegt Elzenaar. “De ene ontwikkelaar is de andere niet, maar dat onderscheid lijkt de raad niet te zien.”
“De ene ontwikkelaar is de andere niet, maar dat onderscheid lijkt de raad niet te zien.”
Annet Elzenaar van Lingotto
Volgens Elzenaar lijkt het ook alsof de raadsleden met hun besluit geen rekening hebben gehouden met eerder onderzoek. Van Leeuwen ontkent dit. “We kijken puur naar de zakelijke overeenkomst. Er is geen zichtbare voortgang geboekt en de gemeente wordt nu gevraagd om in een fors financieel gat te springen.”
Hoe het nu verder gaat aflopen is onduidelijk en daar doet Elzenaar nog geen uitspraken over. De projectontwikkelaar verwacht op korte termijn iets te horen van wethouder Eva de Raadt. “We kunnen ons voorstellen dat dit voor de wethouder ook een grote teleurstelling is.” Haarlem105 heeft de wethouder om een reactie gevraagd, maar zij heeft nog niet gereageerd.
Antikraak
De huidige bewoners van het pand, waaronder muzikanten die hier antikraak gebruik van maken, kunnen voorlopig blijven. Elzenaar: “Alle verwarmingen zijn stuk. Ondanks dat het gebouw in beheer is bij de gemeente, hebben wij samen met de beheerder een plan gemaakt.”
Lingotto verwacht op korte termijn dat het pand met beperkte investering kan worden verwarmd. “Er kunnen meer mensen in komen wonen en werken, die ook bijdragen aan de energiekosten. Dit is prettig, want heel zonde natuurlijk om het gebouw niet te gebruiken. De gemeente lijkt dit plan te omarmen.”
Lees ook: Deel Haarlemse raad vreest het ergste: ‘Egelantier voor de happy few’