De Provincie Noord-Holland heeft een motie aangenomen waarmee de burger gaat profiteren van de opbrengsten van energietransitie. Deze afspraak is al onderdeel van het Klimaatakkoord, maar wordt in de praktijk nauwelijks nageleefd. Met de succesvolle uitkomst van de ingediende motie moet dit alsnog gebeuren.
Kwetsbare burger
De motie kwam van de Partij voor de Dieren (PvdD), de Christen Unie en het CDA en werd op maandag 5 oktober tijdens een vergadering van de Provinciale Staten behandeld. Niet alleen de gewone burger, maar vooral ook de meest kwetsbare mensen met een lager inkomen gaan meeprofiteren van de energietransitie. Statenlid voor de Partij van de Dieren Ines Kostic legt uit: “Uit onderzoek blijkt namelijk dat de financieel minst draagkrachtigen relatief de meeste lasten van het klimaatbeleid dragen en het minst profiteren van beschikbare subsidies.”
Klimaatakkoord
Dat de kwetsbare burger het minst profiteert van de opbrengsten, terwijl zij de meeste lasten dragen is niet volgens afspraak van het Klimaatakkoord. Daarin staat dat bij de opwekking van zon- en windenergie de burger voor minstens de helft moet meeprofiteren van het project. De Noordelijke Rekenkamer concludeert dat “duurzame-energieprojecten meestal door commerciële bedrijven gerealiseerd worden en die willen liever geen deel van hun rendement afstaan aan omwonenden”.
Daarom moet de participatie van de burger versterken, zodat de burger zelf invloed kan uitoefenen op de eigen leefomgeving. Daarnaast moet de burger zoveel mogelijk betrokken worden bij de keuzes die daarbij horen. Kostic: “Lokaal eigendom, of meeprofiteren van de opbrengsten van zon – en windparken, kunnen daarbij helpen.” Volgens de motie is het van groot belang dat dit gebeurt, omdat het helpt bij een groot draagvlak voor energietransitie, het stimuleert een gezonde samenleving en het zorgt voor een economie waarin iedereen meetelt.