De provincie Noord-Holland wil dat het circuit in Zandvoort een strook met asfaltbrokken verwijdert. Deze moeten dienen als ondergrond om tijdelijke tribunes neer te zetten voor tijdens de Formule 1. Volgens de provincie lijkt het erop dat er geen ontheffingen waren om het asfalt in de duinen te storten, meldt NH Nieuws.
Het gaat om een voornemen van de provincie, het circuit heeft een week de tijd gekregen om te reageren. Als die zienswijze niet leidt tot een ander standpunt van de provincie, moet het circuit de strook voor half augustus weghalen. Zo niet, dan wordt een dwangsom van 300.000 euro opgelegd. Het moet in augustus gebeuren, want dan heeft het duingebied volgens de provincie nog voldoende tijd om te herstellen om beschermde diersoorten een winterrustplaats te bieden.
Natuurorganisaties ontdekten de plak zogeheten asfaltgranulaat op dronebeelden van het circuit en kregen het vermoeden dat het circuit daarvoor geen ontheffing op de wet Natuurbescherming had gekregen. Daarop hebben ze een handhavingsverzoek gedaan. De natuurorganisaties claimden zelfs dat het om giftig asfalt zou gaan, maar dat bleek na onderzoek niet het geval. Volgens het circuit gaat het om ‘schoon freesasfalt.’ Onder de plek waar de tribunes moeten komen, ligt volgens het circuit een verstevigingslaag van halfverhard materiaal. De strook heeft een ‘open structuur van losse delen.’
Robert van Overdijk, algemeen directeur van Circuit Zandvoort, heeft ‘het volste vertrouwen’ dat het circuit en de overheid er de komende tijd gaan uitkomen. Hij verwijst naar de aanstaande Formule 1-races, waarvoor nu eenmaal veel tribunes nodig zijn. Veder wijst hij erop dat het circuit een ontheffing heeft voor ’tijdelijke onttrekking’ van het leefgebied van beschermde diersoorten.