De IJsbaan Haarlem mag in de zomer open blijven. Dat is de uitspraak van de rechter in de rechtszaak die Milieudefensie had aangespannen tegen de gemeente Haarlem. Afgelopen dinsdag stonden de partijen voor de rechter.
Milieudefensie verzocht de rechter om de IJsbaan Haarlem middels een voorlopige voorziening per direct te sluiten. Omgevingsdienst IJmond (die over omgevingsvergunningen gaat, maar in opdracht van de gemeente werkt) had daarvóór twee verzoeken van de milieubeweging tot handhaving bij de ijsbaan afgewezen: daarom stapte Milieudefensie naar de rechter.
CO2
Milieudefensie wil dat de ijsbaan dicht gaat, omdat die, door de opening in de zomer, veel te veel CO2 zou uitstoten: naar verluidt 20 ton per week. “Dat geeft een ernstige en tevens overbodige bijdrage aan de klimaatverstoring. Haarlem haalt toch al bij lange na zijn klimaatdoelen niet, dan moet zeker geen extra broeikasgas worden geproduceerd, als dat nergens voor nodig is”, zegt de milieubeweging daarover.
Openingstijden
Daarnaast stelt Milieudefensie dat de ijsbaan deze zomer helemaal niet open had mogen zijn, omdat dat in de aanvraag voor de omgevingsvergunning uit 2005 staat. De Omgevingsdienst oordeelde echter dat er in de vergunning zelf niets over openingstijden staat vermeld. De vergunning is voor het hele jaar aan de ijsbaan verleend en niet alleen voor de winterperiode, aldus de Omgevingsdienst. En dus mag de ijsbaan ook in de zomer open blijven, oordeelde IJmond.
Oordeel van de rechter
De rechter gaat nu in deze redenering mee. “De enkele incorporatie van de aanvraag in de vergunning betekent nog niet dat verweerder (het College van B en W van de Gemeente Haarlem, red.) bedoeld heeft de schaatsactiviteiten bij voorschrift te beperken tot het winterseizoen en dat verweerder schaatsen in de zomer niet heeft willen toestaan. Nergens in de voorschriften bij de vergunning wordt dat onderscheid gemaakt.”
In het zogenoemde ‘activiteitenbesluit’, waar de ijsbaan straks onder valt, in plaats van onder een vergunning, wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen een zomer- en een winterperiode, aldus de rechter. “(…) hetgeen een aanwijzing is dat onderscheid tussen een zomer- en een wintervergunning inderdaad ongebruikelijk is.” Het feit dat de ijsbaan tot 2020 nooit kunstijs in de zomer heeft aangeboden, betekent ook niet dat de vergunning alleen verleend is voor het maken van ijs in de winter, stelt de rechter.
In de vergunning van de ijsbaan staat niets vermeld over een maximale hoeveelheid uitstoot van CO2, schrijft de rechter verder. “Een plafond aan energiegebruik en indirect daarmee samenhangende kooldioxide-uitstoot is geen onderwerp van deze omgevingsvergunning.”
Conclusie
De rechter concludeert dan ook dat de omgevingsvergunning het schaatsen in de zomer niet in de weg staat. Er is dus geen sprake van overtreding van voorschriften door IJsbaan Haarlem, aldus de rechter. En daarmee is er geen reden om te handhaven. Ook het streven van Milieudefensie naar minder kooldioxide-uitstoot is geen aanleiding om te handhaven. De rechter wijst het verzoek van Milieudefensie om de ijsbaan in de zomer te sluiten daarom af.