Het hoge woord is eruit, ook Haarlem krijg een eigen Pride. Dat hebben de organisatoren gisteravond bekendgemaakt tijdens de feestelijke aftrap in de Schuur. Een Pride in de stad staat al een lange tijd hoog op de agenda bij de gemeente en de Regenboogpartners. Als alles volgens plan verloopt dan vindt de eerste editie op zaterdag 14 september plaats.
De vraag waarom Haarlem een Regenboogstad is zonder Pride gaat volgens Roy Dongen, voorzitter van het projectteam, al een aantal jaar rond. “Daarom hebben wij nu de handen ineengeslagen. Op dit moment zijn we nog bezig met de veiligheidsvergunning. We hopen binnenkort groen licht te krijgen maar gaan ervan uit dat het evenement op 14 september door kan gaan.”
De locatie van Pride Haarlem is daardoor ook nog onzeker. Volgens Dongen vindt het evenement ergens in het centrum van de stad plaats. “Het wordt in ieder geval geen grachtenparade, daar zijn er al zo’n zes van op het moment.” De week voor 14 september is het Queer Festival waar Pride Haarlem nauw mee samen gaat werken. “De hele week zullen er activiteiten zijn met een groot evenement op zaterdag. We hopen dat veel organisaties meedoen en dat we een mooi programma met elkaar kunnen neerzetten.”
“Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: in Haarlem mag je zijn wie je bent en mag je vieren van wie je houdt”, begint wethouder diversiteit en inclusie Eva de Raadt tijdens de aftrap van Pride Haarlem. Het Regenboogbeleid van de gemeente is de afgelopen anderhalf jaar vernieuwd. “We zijn van twee naar meer dan twintig partners gegroeid. Uit de gesprekken bleek dat ze heel graag een Pride hier willen dus zijn we aan de slag gegaan. Vandaag zien we daar het eerste resultaat van.”
Het thema van deze Pride is ‘together’. “En we moeten het ook samen doen”, zegt De Raadt. “Helaas wijzen de cijfers uit dat nog niet iedereen zich altijd even veilig en geaccepteerd voelt en er vindt nog altijd discriminatie plaats in onze stad. Dat moet veranderen en laat deze aftrap daar het startsein voor zijn.”
Regenboogstad
Sinds 2012 is Haarlem een Regenboogstad. De gemeente maakt zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap. Een evenement organiseren rondom dit thema is volgens De Raadt heel waardevol. “Twaalf jaar geleden, in het jaar dat Haarlem een Regenboogstad werd, heb ik geholpen bij de organisatie van Roze Zaterdag. Nu zijn er nog steeds organisaties en evenementen die voort zijn gekomen uit die ene dag.”