De 27e editie van Haarlem Culinair is in volle gang en ook ditmaal werd ‘De Smulpaap’ uitgereikt. Het restaurant met het beste gerecht en bijbehorende wijn wordt beloond met deze jaarlijkse culinaire prijs. De kandidaten werden uitgedaagd door de jury om de beste Duitse wijn en spijs combinatie te presenteren De winnaar van 2022 werd het Haarlemse restaurant Bodega.
Extra leuk voor het restaurant aan de Gedempte Oude Gracht, ze deden dit jaar voor het eerst mee en vielen gelijk met hun neus in de prijzen. Tijdens het radioprogramma Chez René vertelde eigenaar Anja Lakeman hoe het voelt om deze culinaire prijs binnen te slepen.
Trots
Na een lange dag en nacht werken, neemt Lakeman plaats in de studio. Tot half 3 ’s nachts heeft ze samen met haar collega’s doorgewerkt en dat kan je zien aan de donkere kringen onder haar ogen en horen aan de licht schorre stem. “Het valt nog mee. De anderen zijn er nog erger aan toe en daarom hebben ze mij gestuurd”, vertelt ze lachend. Wallen of niet, trots is Lakeman, want ‘De Smulpaap’ is in ieder geval binnen.
Bekijk hier het hele interview met Anja Lakeman terug. Tekst gaat door onder de video.
Om De Smulpaap te verdienen moesten de restaurateurs een passende combinatie verzinnen tussen een gerecht en een Duitse wijn. Onbekend terrein voor het team van Bodega en dus een flinke uitdaging wat betreft de wijnkaart, dat voornamelijk uit Spaanse wijnen bestaat. “We hebben met alle restaurants wijn proeverijen gehad om te kijken welke wijn het beste past bij een gerecht”, legt Lakeman uit.
“Veel mensen kenden ons eigenlijk nog niet”
Anja Lakeman, winnaar Smulpaap 2022
De prijs werd uitgereikt tijdens Haarlem Culinair dat van 4 tot en met 7 augustus plaatsvindt. Dat Bodega gelijk na de eerste keer deelnemen aan het evenement al met de felbegeerde prijs naar huis gaat betekent niet dat ze tijdens de laatste dagen van het evenement achterover kunnen leunen. Er is nog genoeg werk aan de winkel, zo vertelt Lakeman tijdens de radio uitzending. “We tellen de gerechten zodat we weten hoeveel we moeten bijmaken en dan heb ik het over duizenden porties. Iedereen staat er op volle kracht te werken.”
Corona
Het restaurant aan de Gedempte Oude Gracht bestaat pas twee jaar en kreeg een zware corona periode voor de kiezen. Nu die tijd voorlopig achter hen ligt, voelt het voor Lakeman en haar team alsof ze nu pas echt kunnen beginnen. “Veel mensen kenden ons restaurant nog niet, want na onze eerste tien dagen, moesten we ruim zeven maanden dicht”, aldus de Haarlemse.
Vandaag is de laatste dag van Haarlem Culinair. Het evenement is van 13.00-23.00 en gratis toegankelijk.