Al vanaf jonge leeftijd is historicus Bas von Benda-Beckmann gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij te horen dat zijn oudtante Luise getrouwd was geweest met Alfred Jodl, een van de belangrijkste adviseurs van Hitler. Vanaf dat moment dook Von Benda-Beckmann in de geschiedenis van zijn familie. Hierover heeft de Haarlemmer een boek geschreven genaamd ‘Het kleedje voor Hitler’. “Naarmate ik ouder werd en geschiedenis ging studeren en me meer in onze familiegeschiedenis ging verdiepen, kwam ik erachter dat het toch wel een heel beladen verhaal was”, zegt hij tijdens Haarlem Vandaag.
Over de jaren heen heeft Von Benda-Beckmann zich ingelezen in de persoon Alfred Jodl. “Bijvoorbeeld over zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdaden, maar ook over zijn anti-semitische sympathiën waar destijds weinig bekend over was”, zegt de schrijver. “Als je dan die brieven leest schrik je daar toch van, ook al was ik al op het ergste voorbereid.”
Von Benda-Beckmann vertelt hoe de band met zijn oudtante Luise was. “Luise heb ik ook gekend, zij heeft tot 1998 geleefd. Op zich was ik als klein kind ook best wel op haar gesteld.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat verder onder het fragment.
De titel van het boek ‘Het kleedje voor Hitler’ heeft een interessante origine. “Het is één van de verhalen waarvan ik me afvroeg van dat nou zit”, zegt Von Benda-Beckmann. “Mijn familie kwam op een moment in de problemen bij het naziregime omdat wij ergens in onze familielijn een joodse voorouder hebben. Er wordt gezegd dat Luise op het moment dat de problemen ontstonden, zij actie ondernam. Dat deed ze door een brief te schrijven naar uiteindelijk Hitler, met het verzoek om gratie te krijgen van die Joodse familieachtergrond.”
“Helaas heb ik het kleedje nooit meer gevonden, maar wel het verhaal erachter”
Bas von Benda-Beckmann, schrijver
“Het verhaal gaat dat Hitler die gratie heeft verstrekt en dat onze familie als dank aan Hitler een kostbaar erfstuk zou hebben geschonken, een tafelkleed”, vertelt Von Benda-Beckmann. “Helaas heb ik het kleedje nooit meer gevonden, maar wel het verhaal erachter. Al die brieven en documenten zijn allemaal bewaard gebleven in die archieven. Daarmee was het verhaal voor een heel groot deel te traceren.”