Op de Nederlandse stranden is in de afgelopen tien jaar gemiddeld een kwart minder afval gevonden dan in de tien jaar daarvoor. Dat is het goede nieuws dat Stichting De Noordzee meldt in een nieuw rapport. De Noordzee onderzoekt jaarlijks de staat van vervuiling van het zeewater en de stranden voor Rijkswaterstaat maar het is voor het eerst dat alle data van 20 jaar onderzoek is bekeken en vergeleken.
Er werd op vier plaatsen langs de kust gepeild, en daaruit bleek dat de stranden van Noord-Holland er niet veel op vooruit gingen. Dat zou komen door stromingen in zee en afval uit de vele havens die de provincie telt. Wel is het duidelijk dat beleid op bijvoorbeeld het verbieden van ballonoplatingen en gratis plastic tasjes heel veel heeft geholpen om de zee en stranden schoner te maken.
Vispluis
Het zogeheten vispluis, plastic draadjes die visnetten beschermen, staat al die jaren op nummer 1 van meest gevonden afval. Ondanks dat de visserij er de laatste jaren hard aan werkt dit te verminderen. In 2017 is Stichting De Noordzee samen met wetenschappers, de visserij en ngo’s gaan zoeken naar alternatieven voor dit vispluis, en is er een soort biopluis in ontwikkeling, alleen is die nu nog veel duurder dan de plastic variant.
Marijke Boonstra, die het project leidt, vertelt Haarlem105 dat ze heel positief is over de bevindingen van het onderzoek en met het draagvlak in de politiek en de samenleving om de zee en stranden schoon te houden. Ze ziet nog wel veel plekken waar verbetering mogelijk is: Vispluis voorop, maar ook wegwerpplastic, het verlies van containers op zee, en de ernstige vervuiling van de rivieren die uitmonden op zee. In 2017 is de stichting ook een onderzoek gestart naar rivieren en oevers, en vond daar gemiddeld 450 stukken afval per honderd meter. Op de stranden is dat nu trouwens 330 stukken per honderd meter.
De top 5 gevonden voorwerpen zijn vispluis, stukjes plastic, chips zakjes en snoepwikkels. Bijna alles is plastic.